Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοδιαχειριζόμενος αγρός



Η ελληνική κοινωνία βιώνει το πλέον σκληρό πρόσωπο του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Το οικονομικό και αναπτυξιακό σύστημα καταρρέουν με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Η παρακμή αυτή πυροδοτεί μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις και αναζητήσεις. Η κρίση, δηλαδή, οδηγεί στην ανάγκη για αναζήτηση κάτι διαφορετικού, ενός μοντέλου με αξιοβίωτες συνθήκες.
Μια πρόταση και ταυτόχρονα μια απάντηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης που πλήττει τους φτωχότερους όλου του κόσμου, είναι και ο Αυτοδιαχειριζόμενος αγρός.
Με την λειτουργία του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού» οι άνθρωποι επιδιώκουν την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης για την καθημερινή τους διατροφή, ενάντια σε οποιαδήποτε εμπορευματική σχέση και πάντα με γνώμονα τη βιολογική καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά με ντόπιες ποικιλίες σπόρων και όχι υβρίδια ή μεταλλαγμένα.


Μια πρωτοβουλία «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού» επιχειρήθηκε από μια συλλογικότητα «Από κοινού» και στο νομό Τρικάλων το 2012.
Η θέλησή αποδείχθηκε ισχυρότερη της αμφιβολίας και τα αποτελέσματα ήταν απτά, αφήνοντας πολλές ελπίδες για τη συνέχιση της δράσης και την καθιέρωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών και σε άλλες περιοχές.

Η Ελλάδα του 1920


Μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες της Ελλάδας του 1920

Μια διαφορετική Ελλάδα πριν περίπου έναν αιώνα από τον φακό των Maynard Owen Williams / Wilhelm Tobien.





επικοινωνιστε μαζι μας