Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οι παλιοί ταχυδρόμοι



Αγγελιαφόρος, κομιστής μηνυμάτων, φτερωτός Ερμής, Ταχυδρομικός διανομέας, ή απλά Ταχυδρόμος, ορίζεται ο υπάλληλος που αγαπήθηκε, παλιότερα, καθολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Γνώριμη φιγούρα, ξεμύτιζε από το βάθος της στράτας και έφερνε την χαρά και την ελπίδα με τα νέα που κουβαλούσε.


Εχέμυθος και συνεπής με το λειτούργημά του, έρχονταν σε άμεση επαφή και δένονταν συναισθηματικά με την κάθε οικογένεια, τόσο στις χαρές, όσο και στις λύπες της ζωής.
Αντίκριζε μάτια βουρκωμένα, έρχονταν καθημερινά σε επαφή με την λαχτάρα και τον πόθο του νόστου. Έκανε τον παρηγορητή λέγοντας δυο λόγια ελπίδας για να απαλύνει τον πόνο.
Αντιμέτωπος με ταλαιπωρίες και κινδύνους, πότε διάβαινε λασπωμένους και κακοτράχαλους δρόμους, πότε μέσα στα κρύα, πότε στις ανυπόφορες ζέστες προσηλωμένος στο καθήκον να μεταφέρει το άγγελμα.


Μια συλλογή φωτογραφιών από παλιούς ταχυδρόμους μας ξαναθυμίζει την πιο συμπαθητική μορφή των αναμνήσεών μας.
Η στολή του είχε χρώμα ανοιχτό γκρι και στη κεφαλή φορούσε πηλίκιο.
Φορτωμένος με την ταχυδρομική του τσάντα, που κρεμούσε μπροστά στο στήθος ή στην πλάτη, του κατέφθανε στο χωριό πότε με άλογο, πότε με ποδήλατο, πότε με μηχανάκι, πότε με αυτοκίνητο μα ποτέ χωρίς χαμπέρια…

Η παλιά Αθήνα




Μια σπάνια συλλογή φωτογραφιών από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, που δείχνει μερικές από τις πιο διάσημες οδούς του ιστορικού κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας.
Το βίντεο προβλήθηκε μέσα στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, για τους σκοπούς της έκθεσης στο κτίριο του Μουσείου, το υπέροχο «Ιλίου Μέλαθρον» σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που ήταν η κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν.
Η έκθεση εκπονήθηκε από φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

επικοινωνιστε μαζι μας