Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τα αντρικά καπέλα



 Το καπέλο είναι ένα στοιχείο ιματισμού, ένα είδος καλύμματος, το όποιο φοριέται στο κεφάλι. Αποτελεί βασικό αξεσουάρ των ανθρώπων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Τα αντρικά καπέλα, τα  φορούσαν οι άνθρωποι για να δίνουν περισσότερο στυλ στις εμφανίσεις τους και τα είχαν ως σύμβολο... κοινωνικής υπεροχής και ευημερίας.


Κάποτε συνόδευαν το ντύσιμο όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας, από τους πρωινούς περιπάτους ως τις βραδινές εξόδους.
Σήμερα όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακολουθούν τη μόδα των προγόνων τους. Τα αντρικά καπέλα πλέον, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες και λίγοι είναι οι άντρες που τα προτιμούν και το χειμώνα.


Σήμερα τα αντρικά καπέλα κατασκευάζονται από ποικίλα υλικά, όπως ύφασμα, καμβά, δέρμα, χαρτί, και ψάθα.
Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε προτού αναζητήσετε το ιδανικό στην αγορά;


- Υπάρχουν καπέλα για όλες τις περιστάσεις, οπότε πρώτα αποφασίστε για τι ακριβώς χρήση το προορίζετε και μετά θα περιοριστούν οι επιλογές σας ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένο.


Για παράδειγμα: για χρήση στην παραλία προτιμήστε ελαφριά και ευάερα υλικά όπως η ψάθα, το βαμβάκι ή κάποιο αδιαβροχοποιημένο πανί.
- Δοκιμάστε το προτού το αγοράσετε καθώς μπορεί το μέγεθος να είναι μικρό ή μεγάλο αλλά και η φόρμα του να μην ταιριάζει με το συνολικό στιλ σας.


- Τα καπέλα έχουν εποχές. Άλλα είναι προορισμένα για το καλοκαίρι και άλλα για το χειμώνα.
- Αν το καπέλο που διαλέξατε εντέλει είναι από ψάθα, προσέξτε ιδιαίτερα τη μεταφορά του στη βαλίτσα.
- Φροντίστε να ταιριάζουν τα γυαλιά ηλίου σας με το καπέλο, διότι είναι σίγουρο ότι θα τα φοράτε μαζί.
- Αποφύγετε τα καπέλα σε εσωτερικούς χώρους.


- Ένα πλεονέκτημα των υφασμάτινων καπέλων είναι ότι πλένονται εύκολα (ακόμα και στο πλυντήριο) ενώ μπορούν να βραχούν άνετα στη θάλασσα για πιο δροσερή ηλιοθεραπεία.
Μεγάλη είναι η ποικιλία όχι μόνο των υλικών αλλά και των σχεδίων τους, η ονομασία των οποίων έχει δοθεί είτε από τον τόπο όπου κατασκευάστηκαν είτε από άτομα που τα πρωτοφόρεσαν.


 Ορισμένα από τα πιο γνωστά είδη είναι:


* Παναμάς: Είναι σχεδόν πάντα λευκό, ανάλαφρο και ευκολοφόρετο, από μαλακό χόρτο του Ισημερινού. Ονομάστηκε «Παναμάς» γιατί το φορούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ σε ένα ταξίδι του στον Παναμά το 1906.


* Ρεπούμπλικα: Μαλακό τσόχινο καπέλο με βαθουλώματα στην κορυφή και ομοιόμορφο γείσο. Στην αρχή του αιώνα άρχισε να φοριέται από τις γυναίκες σε εκδρομές, αλλά το έκανε κλασικό ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτός επέβαλε και τη μόδα να φοριέται ελαφρά κατεβασμένο εμπρός προς χάριν μυστηρίου.


* Μπερές: Στρογγυλό καπέλο χωρίς μπορ που φορέθηκε αρκετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τη δεκαετία του 1960-70 το τίμησε η Φέι Ντάναγουεϊ.


* Τραγιάσκα: Ρηχό φαρδύ καπέλο με γείσο, που φορέθηκε από εργάτες στο τέλος του περασμένου αιώνα.


* Κασκέτο: Ρηχό καπέλο με γείσο αγγλικής καταγωγής, που το φορούσαν όλοι οι άντρες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη.


* Τζόκευ: πάνινο καπέλο που φοριόταν σε καθημερινές ασχολίες ή στη θάλασσα.


* Πηλίκιο: Υπηρεσιακό καπέλο (Στρατού, Αστυνομίας, σώματα ασφαλείας).


* Σκούφος: πλεχτό μάλλινο κάλυμμα της κεφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας