Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τα θερινά σινεμά των Τρικάλων



 Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι... μες τα θερινά τα σινεμά... με μοσχοβολιά από αγιόκλημα και γιασεμί... νύχτες μαγικές... νοσταλγικές!!! Πρώτα καρδιοχτύπια, αθώα φιλιά, τρυφερές αγκαλιές, με πασατέμπο, ποπ κορν, τσιπς και αναψυκτικό...
Ο θερινός κινηματογράφος, κάποτε, ήταν η αγαπημένη ψυχαγωγία των Τρικαλινών αλλά και όλων των Ελλήνων. Και πώς να μην ήταν, άλλωστε;


Στα θερινά τα σινεμά, ένοιωθες την απόλυτη ελευθερία του έναστρου ουρανού και μάθαινες να αγαπάς όλα τα είδη των ταινιών. Από Ταρζάν, Ζορό, γούεστερν, κουρσάρους, μυθικούς ήρωες, δράματα, κωμωδίες, περιπέτειες, έρωτες, πολέμους, βοσκοπούλες, Αστέρω, Γκόλφω, Χάιδω, Μαρία Πενταγιώτισσα…
Γοητευτικότατες οι φιγούρες του Νίκου Ξανθόπουλου και της Μάρθας Βούρτση, της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, της Τζένης Καρέζη με τον Κώστα Καζιάκο, του Θανάση Βέγγου, του Νίκου Ρίζου, του Κώστα Χατζηχρήστου… και τόσων άλλων θρυλικών ηθοποιών της εποχής.

Εσωτερική άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΑΛΚΑΖΑΡ»

Πραγματική αγωγή ψυχής και ηρεμίας και απόλαυσης...
Τη μαγεία του θερινού σινεμά ενέτεινε ο ξάστερος ουρανός πάνω από τους θεατές και δημιουργούσε μια δεύτερη σκηνή προς την οποία συχνά δραπέτευε το μάτι και γιατί όχι έκλεβε την παράσταση! Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ομορφιά μιας καλοκαιρινής νύχτας με μια ιστορία της 7ης τέχνης να "ξεδιπλώνεται" στην οθόνη.

Εξωτερική άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΑΛΚΑΖΑΡ»


Ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος, στο βιβλίο του, «Τωρινά και περασμένα και παλιά στέκια των Τρικάλων» κατέγραψε όλους τους θερινούς κινηματογράφους των Τρικάλων που λειτούργησαν κατά καιρούς στην πόλη.

Άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΣΤΑΡ»

Παρουσιάζουμε παρακάτω τα θερινά σινεμά των Τρικάλων με βάση την χρονολογική σειρά έναρξής της λειτουργίας τους:

1) «Ορφεύς» (θερινός, 1952 - 1955) των 300 θέσεων, δίπλα στο «Πανελλήνιο». Εκμετάλλευσης από τους αδερφούς Στουρνάρα.
2) «Παλλάς» (θερινός, 1952 - 1956) των 400 θέσεων, επί της οδού Λαρίσης, δίπλα στη στοά Κατσανούλη. Εκμετάλλευσης των Χρήστου Μπαταγιάννη και Αρ. Στουρνάρα.


3) «Ολύμπιον» (θερινός, 1957 - 1964) των 700 θέσεων επί των οδών Κοραή και Καρανάσιου, δίπλα από την κλινική του Σπ. Μπονώτη. Εκμετάλλευσης των Κ. Στουρνάρα και Δημ. Μαράβα.
4) «Έσπερος» (θερινός, 1958 - 1975) των 650 θέσεων επί της οδού Βύρωνος δίπλα στο Πάλλας. Εκμετάλλευσης των αδελφών Σίμου.


5) «Άριστον» (θερινός, 1961 - 1973) των 950 θέσεων επί της οδού Κονδύλη. Εκμετάλλευσης των Σπύρου Διβάνη και Υιών.

Εξωτερική άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΑΛΚΑΖΑΡ»

6) «Αλκαζάρ» (θερινός, 1970 - 1984) των 1000 θέσεων στο τέρμα της οδού Ομήρου και πλησίον του 7ου Γυμνασίου. Εκμετάλλευσης των αδελφών Νίτσιου.

Άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΑΝΕΣΙΣ»

7) «Άνεσις» (θερινός, 1971 - 1976) των 1000 θέσεων στο Τρικκαίογλου, όπου σήμερα η αποθήκη οικοδομικών υλικών του Απ. Πέτσα του Αθ. Χατζιάρα.

Εξωτερική άποψη του θερινού κινηματογράφου «ΣΤΑΡ»

      8) «Σταρ» (θερινός στην Ασκληπιού).

Εξωτερική άποψη του θερινού κινηματογράφου «Μύλος»

9) «Μύλος» (θερινός, 1991 - σήμερα) στο δημοτικό πάρκο του Ματσόπουλου, ο οποίος έχει φανατικό κοινό και προβάλλει, τα καλοκαίρια, όλων των ειδών τις ταινίες. 

Αφιέρωμα στο θερινό σινεμά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας