Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Πήρε ο Μάρτης δώδεκα κι Απρίλης δεκαπέντε»



Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23-5-2013, στον υπαίθριο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, η εκδήλωση αφιέρωμα στην Άνοιξη, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με τίτλο «Πήρε ο Μάρτης δώδεκα κι Απρίλης δεκαπέντε».


Οι παρευρισκόμενοι, καταχειροκρότησαν τους περισσότερους από 500 συμμετέχοντες στα δρώμενα που αφορούν τον Πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία  του Νομού Τρικάλων, μέσα από τους 41 Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στο υπερθέαμα.


Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού με δύο δρώμενα: 
1) Την αναπαράσταση του παραδοσιακού επαγγέλματος του Γανωτζή (Καλαϊτζή) και 
2) Την αναπαράσταση κατασκευής πλιθιών.
Το παραδοσιακό επάγγελμα του Γανωτζή αναβίωσε ο συγχωριανός μας κ. Γεώργιος Καλαμπάκας, ο οποίος το παρουσίασε έξοχα, με παραστατικό και βιωματικό τρόπο. 



Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πηρούνια κλπ.
Ο γανωτζής κουβαλούσε στην πλάτη του τα απαραίτητα εργαλεία και περπατώντας φώναζε και καλούσε τις νοικοκυρές να του φέρουν τα είδη που χρειάζονταν γάνωμα. 
Η φωνή του πλανόδιου γανωτή, τραχιά και δυνατή θα αντηχεί ακόμη στα αυτιά όσων τους πρόλαβαν «Γανωωωτής! Μπακίρια γανώνωωωωω! Γανωωωτής».


Έστηνε την γκαζιέρα του στην αυλή του σπιτιού, έλιωνε τον κασσίτερο. Αφού καθάριζε καλά τo σκεύoς, άλειφε το εσωτερικό του με σπίρτο και το τρίβε με κουρασάνι (=τριμμένο κεραμίδι). Μετά κράταγε το σκεύος με την τσιμπίδα πάνω από τη φωτιά και έριχνε μέσα το νησιαντήρι (=χλωριούχο αμμώνιο), για να στρώσει καλύτερα το καλάι πάνω στο χάλκωμα. Αφού το σκούπιζε καλά, άπλωνε το λιωμένο καλάι σ' όλη την επιφάνεια του σκεύους μ' ένα χοντρό βαμβακερό ύφασμα για να γυαλίσει.


Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Κουφοχρήστος αναβίωσε την παραδοσιακή εργασία κατασκευής πλιθιών. Μια εργασία με υλικά πρωτογενή, που τα έβρισκαν οι άνθρωποι στον τόπο τους με, άχυρα, χώμα, γιδόμαλλο και νερό κατασκεύαζαν πλιθιά και έφτιαχναν τα οικοδομήματά τους.




Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρξαν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα από τους : Γυναικείος Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων Πρίνου Τρικάλων, Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Γαρδικίου «η Ανεμώνα», Σύλλογος Διατήρησης της Παράδοσης και Κοινωνικής Προσφοράς «η Φλόγα».



Την εκδήλωση συνόδευαν οι μουσικοί, στο Τραγούδι οι Ξενοφών Τσιούνης, Σωτήρης Γοργογέτας, Δήμητρα Καλλιάρα, στο Κλαρίνο ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου, στο Βιολί ο Γιάννης Σούλτης, στο Λαούτο ο Παπαδημητρίου Κώστας και ο Σωτήρης Τόγελος, στα Κρουστά ο Αποστόλης Ντούμας και Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών.



Στην εκδήλωση συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά :
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ", ΕΚΠΟΛΙTIΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΠΟΤΟΥ, ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΛΤΙΝΟΥ, ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ", ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ "ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ", ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ  ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ "Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ", ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝΤΡΟΧΩΡΙΟΥ  "ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ", ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑΣ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΙΖΑΝΟΥ "Ο ΒΛΥΖΑΣ", ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΥΡΗΤΩΝ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΦΥΛΛΟΥ "ΤΑ ΧΑΣΙΑ", ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΒΡΟΥ "Ο ΒΡΑΧΟΣ", ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΙΝΟΥΣ "Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ", ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ", ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΙΝΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΠΑΡΙΟΥ "ΟΙ ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥΛΕΣ", ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ "ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ", ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ "ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ", ΤΡΙΚΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ, ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΟΙ ΡΑΞΑΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας