Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ιστορικά ντοκουμέντα του Βαλτινού (Γενική Συνέλευση 7 Ιουνίου 1945)



 Στο βιβλίο «ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ» του Γιώργου Αρ. Καραγιώργου σταχυολογούμε κάποια αποσπάσματα που έχουν σχέση με τη δράση και τον αγώνα των συναγωνιστών του Άρη Βελουχιώτη που κατάγονται από το Βαλτινό.
Στη σελίδα 267 διαβάζουμε για την Γενική Συνέλευση που έγινε μέσα στο δάσος της Μουτσιάρας στις 7 Ιουνίου 1945.
Το πρώτο θέμα που μπήκε ήταν: Πρέπει το τμήμα να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή πρέπει να αυτοδιαλυθεί και να πάει ο καθένας στον τόπο του και από εκεί να καταγγείλει τη συμφωνία της Βάρκιζας και ύστερα να αποφασίσουν αν πρέπει να συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας;
Η έκπληξη σ’ αυτή τη Γενική Συνέλευση ήταν ο 17χρονος γυμνασιόπαιδας από το Βαλτινό Τρικάλων, ο επονίτης Χρυσόστομος Χριστάκος.
Ο νεαρός με τις εύστοχες ερωτήσεις του και τους προβληματισμούς του εντυπωσίασε αφάνταστα τον πρωτοκαπετάνιο σε βαθμό που τον συνεχάρη.


Ο αείμνηστος Χρυσόστομος Χριστάκος ή Βαγγελός στη φωτογραφία με τον συναγωνιστή του, συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Χρυσόστομος Χριστάκος γεννήθηκε το 1922 στο Βαλτινό και πέθανε το 1973 σε ηλικία 51 ετών.
Από μικρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον και αγωνιστική διάθεση για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Εξορίστηκε, φυλακίσθηκε, βασανίστηκε και υπέφερε τα πάνδεινα για τις ιδέες του και τους αγώνες του. Πολιτεύτηκε βάζοντας υποψηφιότητα σε τρεις βουλευτικές εκλογές. Στις 29 Οκτωβρίου 1963 στο συνδυασμό του κόμματος Π.Α.Μ.Ε. Στις 3 Νοεμβρίου 1963 στο συνδυασμό του κόμματος Ε.Δ.Α. και στις 16 Φεβρουαρίου 1964 στο συνδυασμό του κόμματος Ε.Δ.Α. Δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί βουλευτής αλλά ο αγώνας για τον τόπο του ήταν ακατάπαυτος. 

επικοινωνιστε μαζι μας