Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Οι τεκέδες των Τρικάλων επί τουρκοκρατίας



 Παράλληλα με τα όσα εκθέσαμε για τα Τεμένη (Τζαμιά) των Τρικάλων θα αναφερθούμε και για τους Τεκέδες ή τα μοναστήρια τα Τουρκικά, που υπήρχαν εντός της πόλεως των Τρικάλων κατά την τουρκοκρατία και όπου διέμεναν οι Δερβίσιδες ή Σέχιδες (Οθωμανοί μοναχοί και ιερομόναχοι).
Οι Τεκέδες ήταν ιδρύματα διαφόρων θρησκόληπτων Οθωμανών, ευρύχωρα, έχοντας και στη μέση αυλή με αρκετή έκταση, στην οποία ήταν φυτεμένες μπουρμπουτσιλές και φρουξιλές. Τριγύρω υπήρχαν δωμάτια ισόγεια και ανώγεια στα οποία διέμεναν οι σηρικοφόροι Δερβίσιδες, με τους μικρούς και πολύχρωμους λιουμπατέδες τους. Ήταν ένα είδος κοινοβίου, διότι, οι Δερβίσιδες, σε αυτούς τους τεκέδες είχαν κοινή τραπεζαρία και κοινό συσσίτιο. Επίσης, για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, είχαν μια ιδιαίτερη αίθουσα, πολύ μεγάλη.



Μέσα στη αίθουσα αυτή, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι Δερβίσιδες, τελούσαν κάθε Παρασκευή, είτε σε ώρα ημέρας είτε σε ώρα νύχτας το αντίβιο, με το οποίο έρχονταν, καθώς νόμιζαν, σε επικοινωνία με τον Αλάχ, κατά τον εξής παράδοξο τρόπο:
Όλοι οι Δερβίσιδες ενός Τεκέ κρατιόνταν με τα χέρια τους και σχημάτιζαν κύκλο στο μέσο του οποίου ήταν δύο έως τρεις άλλοι αυλητές οι οποίοι έπαιζαν ένα είδος φλογέρας παρεμφερές με το σημερινό Θίφιρον (DETITEJLOJTE). Στην αρχή ο ανθρώπινος κύκλος άρχιζε να περιστρέφεται, όπως το βολάν των κινητήριων μηχανών, προς τα δεξιά ή αριστερά οπωσδήποτε αργά. Στη συνέχεια η περιστροφική αυτή κίνηση γίνονταν όλο και γρηγορότερα και ο κύκλος αυτός κινούνταν δαιμονικά πότε προς τα αριστερά πότε προς τα δεξιά, ανάλογα με τις διαταγές του διευθύνοντος αυτής της δαιμόνιας άσκησης. Οι δε Δερβίσιδες ασθμαίνοντας και αφρίζοντας έψελναν το «Ιλαχά, Ιλαχά - Γιαχού, Γιαχού», μέχρι που κάποιος από αυτούς, από τον πολύ κόπο, έπεφτε κάτω αναίσθητος, αφρίζοντας και παραληρώντας. Οι άλλοι τον κοίταζαν και έλεγαν προς τους άλλους, τους λαϊκούς Οθωμανούς και Χριστιανούς, τους οποίους προσκαλούσαν για να δουν τη θρησκευτική τους ιεροτελεστία, ότι αυτός, που έπεφτε τώρα κάτω ζαλισμένος, συνομιλεί με τον Αλλάχ.


Στα Τρίκαλα υπήρχαν πολλοί τεκέδες και οι σπουδαιότεροι ήταν οι εξής:
1) Ο Τεκές που ήταν στην δεξιά όχθη του ποταμού Ληθαίου, όπου σήμερα βρίσκεται η οικία του Λεωνίδα Πελέκη καθώς και οι συνεχόμενες οικίες στη σημερινή συνοικία «Καρπενησιώτικα», διότι εκεί, ως επί το πλείστον, κατοικούσαν οι Καρπενησιώτες.

επικοινωνιστε μαζι μας