Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Το άγιο τσιπουράκι στο Βαλτινό



Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας που μπαίνουν σε λειτουργία οι αμβυκές για την απόσταξη του εθνικού μας ποτού, που είναι το τσίπουρο, με γλυκάνισο ή και χωρίς.
Οι μερακλήδες αυτή την εποχή έχουν την «εορταστική τους» ανυπομονώντας να γευτούν τη νέα σοδειά.
Όλοι λίγο πολύ, αυτή την εποχή στα χωριά, βγάζουν κάποιες ποσότητες τσίπουρο για ιδία χρήση.


Στο Βαλτινό ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη λειτουργεί ένα αποστακτήριο (καζάνι) όπου νυχθημερόν γίνετε η απόσταξη του τσίπουρου.
Είναι ένας χώρος, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις απόσταξης. 


Εκεί συναντήσαμε τον Αντώνη Παπακώστα να βγάζει τα τσίπουρά του με τη βοήθεια του Γιάννη Μούσα και τους συγχωριανούς, Λάζαρο Παπακώστα, και Δημήτρη Ψαρρά να κάθονται παρέα, υπομονετικά και να παρακολουθούν την διαδικασία της απόσταξης.


Το τσιπουράκι  ήταν ανέκαθεν, το ποτό της παρέας και μαζί με τους εκλεκτούς μεζέδες αποτελούσε το ιδανικότερο ποτό σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Καλαμπούρια, αστεία, και αέναες συζητήσεις στις παρέες με τη συνοδεία του τσίπουρου και του καλού μεζέ!!!

επικοινωνιστε μαζι μας