Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

To Δενδροχώρι (Παπαράντζα) Γνωριμία με τον τόπο μας.


Το ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ είναι ένα από τα χωριά της εδαφικής περιφέρειας Καλλιδένδρου του Δήμου Τρικαίων, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Κόζιακα και απέχει 15χλμ από την πόλη των Τρικάλων. 
Πήρε το όνομα του το έτος 1928 ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ από τις τέσσερις τεράστιες βελανιδιές που βρίσκονταν γύρο από την μοναδική του τότε εκκλησία. Πριν είχε Σλάβικο όνομα ΠΑΠΑΡΑΝΤΖΑ που σημαίνει περιοχή με βάλτους και πλούσια ελώδη βλάστηση. 


Η Κοινότητα Δενδροχωρίου προήλθε από τον τέως Δήμο Πιαλίων.
Τα στοιχεία της αρχικής αναγνώρισης είναι: Κοινότης Παπαράντζης, Β.Δ. 29 - 8 - 1912, ΦΕΚ. Α 261 / 1912.
Στην κοινότητα υπάγονται οι συνοικισμοί, Εξάλοφος (Κωσταρελαίικα) και Ματσουκιώτικα.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Δενδροχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Δενδροχωρίου, του πρώην Δήμου ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Σήμερα το Δενδροχώρι (Τοπική Κοινότητα Δενδροχωρίου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ), ανήκει στον δήμο ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Ένα βίντεο του Γιώργου Μεγαρχιώτη


Η επίσημη ονομασία είναι “το Δενδροχώριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.
Το Δενδροχώρι έχει υψόμετρο 120 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, επιφάνεια 7.628 τ.μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 15 χιλμ.

Παλιοί ποδοσφαιριστές του Βαλτινού που έπαιξαν σε άλλες ομάδες

Το φαινόμενο των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν μια συνήθης τακτική, που την είχαν υιοθετήσει και τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Έτσι πολλοί ποδοσφαιριστές άλλαζαν συχνά ομάδες και μεταγράφονταν σε άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία, όπου έπαιζαν εκεί ποδόσφαιρο.
Πολλοί ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές από το Βαλτινό δοκίμασαν το ταλέντο τους, κατά καιρούς και έπαιξαν ποδόσφαιρο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, σε άλλες ομάδες.
Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, μέσα από φωτογραφικά άλμπουμ, ανασύραμε φωτογραφίες ποδοσφαιρικών ομάδων από διάφορα άλλα χωριά, όπου στην ενδεκάδα συμμετέχουν και Βαλτινιώτες ποδοσφαιριστές.  


Με τη φανέλα του Α.Ο. Γοργογυρίου έπαιξε για πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1970, ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Σκρέκας, ο οποίος διακρίνεται στη φωτογραφία (όρθιος τρίτος από αριστερά).


Με τη φανέλα του Α.Ο. Τρικάλων αγωνίστηκαν τη δεκαετία του 1970 ο Θεόδωρος Αθάνατος (όρθιος τέταρτος από αριστερά) και ο Θανάσης Ζαμπακάς (όρθιος όγδοος από αριστερά).


Με τη φανέλα του «ΟΡΦΕΑ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΟΥ» αγωνίστηκαν το 1977 τέσσερις ποδοσφαιριστές από το Βαλτινό. Πρόκειται για τον Ευάγγελος Απόχα, (τερματοφύλακας), τον Κώστα Κουφοχρήστο, τον Αθανάσιο Μπαντή, και τον Νίκο Κουφοχρήστο.
Στη φωτογραφία του Α.Ο. ''ΟΡΦΕΑ Απροβάλτου'' στο γήπεδο του Λιλή στις 11-9-1977 εμφανίζονται με τη σειρά: Τάκης Δημητρούλης, Γιώργος Ζάχος, Θανάσης Τάτσιος, Χρήστος Ζαχαράκης, Κώστας Γκαμπλιώνης, Γιώργος Τζίκας, Θανάσης Μπιλιάλης, Βαγγέλης Απόχας, Κώστας Κουφοχρήστος, Γιώργος Κουτής, Θανάσης Μπαντής, Νίκος Κουφοχρήστος, Βαγγέλης Δημητρούλης.

επικοινωνιστε μαζι μας