Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οι ικανότητες των σκύλων και οι ράτσες τους



Οι σκύλοι είναι «οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου» και όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, να σου χαρίσουν απλόχερα την αγάπη τους, ενώ σίγουρα δε θα σε κάνουν ποτέ να βαρεθείς. 
Είναι πολύ έξυπνα ζώα, μπορεί να μάθουν να αντιλαμβάνονται από 60 έως και 100 λέξεις. Παράδειγμα, όταν του λέμε “έλα”, ο σκύλος καταλαβαίνει και έρχεται σε μας. Όταν λέμε “πάμε” ο σκύλος ξέρει ότι θα πάει βόλτα και μπορεί να μας φέρει να του φορέσουμε και το λουρί του. Αντίστοιχα όταν του λέμε “φαγητό” ξέρει ότι ήρθε η ώρα για να φάει. Όταν του δείχνουμε το σφουγγάρι ή το αφρόλουτρό του, καταλαβαίνει ότι θα κάνει το μπάνιο του.


Οι αισθήσεις τους σε σχέση με τον άνθρωπο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
Βλέπουν μόνο ένα μέρος των χρωμάτων του ηλιακού φάσματος (αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου).
Μπορεί όμως να βλέπουν οξύτερα σε πολύ χαμηλότερο φωτισμό, αλλά και να αντιλαμβάνονται την κινητικότητα από ότι οι άνθρώποι λόγω της κατασκευής του αμφιβληστροειδή των ματιών που διαθέτουν.


Η όσφρηση στους σκύλους είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις καθώς μπορεί να είναι ως 100.000 φορές πιο ισχυρή από αυτή των ανθρώπων έχοντας παράλληλα μεγάλη απομνημονευτική ικανότητα των οσμών. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο ως ιχνηλάτες οι σκύλοι για την εύρεση θηραμάτων, ναρκωτικών, εκρηκτικών υλικών κτλ. ακόμα και για την ανεύρεση καρκινικών όγκων.
Η ακοή στους σκύλους είναι η δεύτερη από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις, επιτρέποντας στα ζώα να αντιλαμβάνονται ήχους που παράγονται σε αποστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από ότι μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη ακοή.


Τέλος οι σκύλοι, όπως και οι γάτες, διαθέτουν τριχωτούς αισθητήρες στους ρύγχους, πάνω και γύρω από τα μάτια τους και κάτω από τα σαγόνια τους.
Έχουν υμνηθεί και δοξασθεί πολλές φορές κυρίως για την (έμφυτη) τάση τους να δέχονται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένονται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους, στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν.


Φυλές - Ράτσες
Υπάρχουν τουλάχιστον 360 φυλές σκύλων, που έχουν τις ικανότητες από το είδος κυνηγιού για το οποίο αναπαράχθηκαν. Αυτά που είναι πιο κοινωνικά είναι αυτά που ειδικεύονται στην επαναφορά και στο να βρουν το θήραμα χωρίς να το σκοτώνουν, αφήνοντας αυτήν την δουλειά στους κυνηγούς, ενώ σπανίως είναι επιθετικά και δένονται πολύ με τα αφεντικά τους. Από αυτές τις φυλές προέρχονται τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν, τα Σπάνιελ κ.α.


Τα σκυλιά που έχουν ειδικευτεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είναι και τα κατάλληλα για φύλακες και αυτά είναι περισσότερο επιρρεπή στην επιθετικότητα και γι' αυτό χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι ασφαλή για μία οικογένεια.
Τα Τεριέ είναι και από τις δύο μεριές, φτιαγμένα για μικρά θηράματα αλλά σχεδιασμένα να τα σκοτώνουν. Αν και φιλικά με τους ανθρώπους, μπορούν ενίοτε να γίνουν επικίνδυνα, λόγω του ατρόμητου χαρακτήρα τους και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση.


Tα τσοπανόσκυλα (ποιμενικοί) που έχουν το πιο μεγάλο πεδίο ειδίκευσης και μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν οτιδήποτε, από φύλακες μέχρι σκυλιά έρευνας και διάσωσης, αστυνομικής εργασίας ή οδηγοί τυφλών.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές ράτσες σκυλιών:
Αγίου Βερνάρδου
Ακίτα
Αλωπεκίς
Αφγανικό Λαγωνικό
Βαϊμάρης
Βέλγικος Ποιμενικός
Βίζλα Ουγγαρίας
Γερμανικός Μολοσσός (Μέγας Δανός)
Γερμανικός Ποιμενικός (Λυκόσκυλο)
Γιόρκσαϊρ Τερριέ
Γκόλντεν Ριτρίβερ
Γκριφόν
Γουίπετ
Δαλματίας
Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελληνικός Ποιμενικός
Κανίς
Κόκκερ
Κοκόνι
Κόλεϊ (Σκωτσέζικος ποιμενικός)
Κούρτσχααρ
Κρητικός Ιχνηλάτης
Κρητικός Λαγωνικός
Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο
Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Μαλτέζικο
Μαστίφ
Μολοσσός της Ηπείρου
Μπόξερ
Μπουλντόγκ
Μπουλ Τερριέ
Ντόγκο Αρτζεντίνο
Ντόμπερμαν
Πάγκ
Πεκινουά
Πίτμπουλ
Πόιντερ
Πομεράνιαν
Ροτβάιλερ
Σαρ πει
Σέττερ
Tζάκ Ράσελ τεριέ
Τσιουάουα
Τσόου Τσόου
Φοξ Τερριέ
Φοξχάουντ
Χάσκυ
Χόβαβαρτ
Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ


Πηγές: Βικιπαίδεια

Εικόνες: BOSSE Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας