Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ξύλινες πλωτές εξέδρες



Οι ξύλινες πλωτές εξέδρες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελληνικών θαλασσών διάσπαρτες στα πανέμορφα ακρογιάλια. 
Σκελετωμένες, θαλασσοδαρμένες και ερειπωμένες, οι ξύλινες εξέδρες, συνθέτουν μαζί με το υγρό στοιχείο, το ηλιοβασίλεμα και τον περιβάλλοντα χώρο, γραφικές και ειδυλλιακές εικόνες.
Κατασκευάσματα, νικημένα από τον άνεμο, το κύμα, τη χρήση και τον χρόνο, στέκουν εκεί στα ακρογιάλια και αντέχουν σε πείσμα των καιρών.


Κάποτε, οι ξύλινες αυτές πλωτές προβλήτες χρησιμοποιούνταν για τη πρόσδεση και ελλιμενισμό μικρών σκαφών, καθώς και για τη πρόσβαση στη θάλασσα, για ψάρεμα και αναψυχή.
Τώρα εξαλλοιωμένες, αλλά εικαστικά δεμένες με τον χώρο και το τοπίο, αποτελούν ένα από τα ελκυστικότερα θέματα για φωτογράφηση.


Παρουσιάζουμε παρακάτω μια συλλογή φωτογραφιών, από αυτές τις ξύλινες πλωτές εξέδρες, που απαθανάτισε ο φακός του Δημήτρη Τσιγάρα.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μια σχέση αγάπης & αφοσίωσης



Ανάμεσα στα σκυλιά και στους ανθρώπους, υπάρχει μία ειδική χημεία, που οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στα βάθη του χρόνου. Η σχέση αγάπης, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους, είναι μία δυνατή σχέση που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών αλλά και ειρωνικών σχολίων.


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει σχόλια του τύπου: «Κοίτα τι κάνει για το σκύλο του, ούτε παιδί να ήταν»;
Τι είναι αυτό όμως, που κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ένα μέλος εκτός της «ράτσας» τους; Πρώτα από όλα οι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά δεν τα βλέπουν ξεχωριστά από την οικογένεια τους.
Ας δούμε τους λόγους:
Για ποιο λόγο τα σκυλιά γίνονται μέρος της οικογένειας;
Τα σκυλιά είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ιδιοκτήτη τους. Είτε πρόκειται να ντυθούν για τα πάνε βόλτα είτε σηκώνονται – χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση- να τους βάλουν φαγητό, τα σκυλιά «διαβάζουν» τη γλώσσα τους σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα.


Τα σκυλιά διαβάζουν επίσης και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών και έχουν την ικανότητα να προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Οι ιστορίες σκύλων που εκφράζουν την αφοσίωση τους, την πίστη τους και την αγάπη τους στους ανθρώπους δεν έχουν τέλος. Τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους είναι πάντα διαθέσιμα να προσφέρουν την παρέα τους.

επικοινωνιστε μαζι μας