Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το ψάρεμα με τα χέρια στο Βαλτινό

Μια ομάδα νέων, από το Βαλτινό, ψαρεύει στον Πηνειό ποταμό με τα χέρια.


Μια ηθογραφική ταινία, ένα δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ του 1997, για τον ιδιότυπο τρόπο ψαρέματος στα ποτάμια των Τρικάλων.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιγάρας
Συμμετέχουν: Αντώνης Βαγγελός, Θωμάς Βαγγελός, Παναγιώτης Βότσιος, Κώστας Σταμούλης, Πέτρος Σταμούλης, Βάϊος Τσιγάρας.
Παραγωγή: «Εφημερίδα του Βαλτινού».
Τι κι αν ο νομός Τρικάλων δεν βρέχεται από θάλασσα, τι κι αν η πεδιάδα και ο ορεινός όγκος κυριαρχεί, υπάρχουν όμως, τα πανέμορφα ποτάμια της περιοχής, και εκεί πολλοί άνθρωποι κατάφερναν να γίνουν επιδέξιοι ψαράδες.
Τα μεσημέρια του καλοκαιριού, πολλές φορές διάφορες παρέες νέων, ξεχύνονταν στα ποτάμια για ψάρεμα. Τα μοναδικά σύνεργα ψαρέματος που είχαν, ήταν τα χέρια τους. Περπατούσαν κατά μήκος του ποταμού και ψαρεύανε δεξιά κι αριστερά στις όχθες με τις χούφτες τους.
Το ψάρεμα με τα χέρια είναι ένας ιδιότυπος τρόπος ψαρέματος που γίνεται μόνο στα ποτάμια.
Τα ποταμόψαρα, οι ψαράδες τα πιάνανε με τα χέρια τους μέσα σε γρούσπες (τρύπες), σε ραγάζια, σε ρίζες, σε βάτους και σε ότι άλλο φυσικό ή τεχνητό στοιχείο βρίσκονταν στο ποτάμι και εκεί σύχναζαν ψάρια.
Με την αίσθηση της αφής αντιλαμβάνονταν τα ψάρια και με γρήγορες και επιδέξιες κινήσεις τα έπιαναν με τα χέρια τους. Στη συνέχεια τα πετούσαν έξω στην όχθη όπου κάποιος από την παρέα κρατούσε το καλάθι με τα ψάρια ή την βέργα λυγαριάς και τα κρεμούσε εκεί.
Στο τέλος γίνονταν η μοιρασιά της «ψαριάς» και έτσι έπαιρνε ο καθένας το μερίδιό του.

Απεβίωσε ο Γεώργιος Ζαμπακάς του Αλκιβιάδη



Απεβίωσε ο συγχωριανός μας, Γεώργιος Ζαμπακάς του Αλκιβιάδη και της Μαρίας, την Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 σε ηλικία 50 ετών. Ο Γεώργιος Ζαμπακάς γεννήθηκε το 1964 στο Βαλτινό. Παντρεύτηκε και με την σύζυγό του Κωνσταντίνα Κωφού έκαναν τρία παιδιά, τον Άλκη, τον Βασίλη και την Καλλιόπη.

επικοινωνιστε μαζι μας