Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Τα φασόλια στο Βαλτινό (Από τη σπορά μέχρι το μπορμπολόι)


Μια ξεχασμένη καλλιέργεια άρχισε να κάνει την εμφάνισή της δειλά, δειλά στο Βαλτινό και μάλιστα με τον παλιό αγνό και παραδοσιακό τρόπο.
Πρόκειται για την καλλιέργεια άσπρων ξερών φασολιών.
Ο Θανάσης Ζαμπακάς απαθανάτισε την τελευταία εργασία της παραγωγικής διαδικασίας των φασολιών, τη συγκομιδή του καρπού και το αλώνισμα και μας δίνει την ευκαιρία να την θυμηθούμε αλλά και να την γνωρίσουμε καλύτερα.


Η σπορά των φασολιών, γίνεται την άνοιξη όταν ο καιρός είναι κατάλληλος. Ο σπόρος που χρησιμοποιείται είναι παραδοσιακός κι έρχεται από τους προγόνους μας.
Τα φασόλια φυτρώνουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους περίπου σε 14-15 ημέρες.
Για ένα στρέμμα απαιτούνται περίπου 4 με 5 κιλά σπόρου φασολιού με κόστος περίπου τα 20-25 ευρώ το κιλό.


Η Συγκομιδή των φασολιών. 
Όταν ωριμάσουν οι λοβοί, κατά τον μήνα Αύγουστο, αρχίζει η διαδικασία της συγκομιδής φασολιών.

επικοινωνιστε μαζι μας