Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η απελευθέρωση των Τρικάλων από τον Τουρκικό ζυγό και η Αναπαράστασής της πριν 43 χρόνια.




Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η απελευθέρωση των Τρικάλων από τον Τουρκικό ζυγό.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν με Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία από στρατιωτικό Τμήμα με συμμετοχή και της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Στην συνέχεια τελέστηκε η Επίσημη Θεία Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Περικλή Βασιλό.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στην Κεντρική πλατεία των Τρικάλων ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες.
Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με την εκφώνηση του Εθνικού Ύμνου.

Αναμνηστική φωτογραφία των φουστανελοφόρων από το Βαλτινό  

Η αναπαράσταση πριν 43 χρόνια
Πριν από 43 χρόνια στην αντίστοιχη επέτειο είχαν πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ αυτών και η αναπαράσταση της απελευθέρωσης των Τρικάλων, η οποία έγινε με την συμμετοχή εξ ολοκλήρου από κατοίκους του Βαλτινού.
Συγκεκριμένα το θέμα είχε ως εξής:
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της 150 ετηρίδας της επαναστάσεως του 1821 είχαν γίνει στις 22 Μαρτίου 1971 στην πόλη των Τρικάλων διάφορες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα, την 23ην Αυγούστου 1881. 

Φουστανελοφόροι ιππείς από το Βαλτινό στην αρχή της οδού Ασκληπιού Τρίκαλα

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον τότε Σεβασμιώτατο Σεραφείμ στην πλατεία Χατζηπέτρου. Μετά ο τότε Δήμαρχος Ιωάννης Μάτης εδεξιώθη στο Δημαρχείο τους επισήμους.
Στο τέλος της δεξίωσης έγινε η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα και η παράδοση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του κλειδιού της πόλεως του αρχηγού του τμήματος.

Από το ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού επί της Ασκληπιού ξεκίνησε η παρέλαση

Την αναπαράσταση είχαν αναλάβει και την πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τμήμα φουστανελλοφόρων ιππέων απαρτιζόμενο από κατοίκους του Βαλτινού.

επικοινωνιστε μαζι μας