Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τύποι ανθρώπων που μοιάζουν με ζώα.



Όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που τα πρόσωπά τους μας θυμίζουν καταπληκτικά κάποιες μορφές ζώων. Άλλοι θυμίζουν πουλιά άλλοι αλεπούδες άλλοι σκύλους…
Η παρατήρηση αυτή δεν απασχόλησε μόνο το λαό, αλλά και τους μεγάλους σοφούς, που προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο με την επιστήμη ή με τη φιλοσοφία και μάλιστα να βγάλουν και σοβαρά συμπεράσματα και κανόνες…


Ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Μονταίνιε, ο Γκαλλ και άλλοι, προσπάθησαν να μελετήσουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου από τη φυσιογνωμία του. Δεν κατόρθωσαν όμως να δημιουργήσουν ένα σύστημα και να θέσουν τις βάσεις μιας ειδικής επιστήμης.
Εκτός από τους φιλόσοφους έκαναν επίσης τις παρατηρήσεις τους και οι καλλιτέχνες. Αυτοί όμως δεν προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα αλλά να δείξουν μόνο την ομοιότητα με εικόνες και σχεδιάσματα κατάλληλα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Λεμπρέν (Lebrun) διάσημος ζωγράφος της εποχής του Λουδουβίκου ΙΔ΄.


Στο μουσείο του Λούβρου σώζονται σήμερα μερικά περίεργα και διασκεδαστικά σχεδιάσματά του, που καθώς βλέπετε και μόνοι σας, μαρτυρούν την βαθιά παρατηρητικότητά του και το μεγάλο του ταλέντο. Αν παρατηρήσετε προσεχτικά θα δείτε ότι καμιά από τις μορφές αυτές δεν είναι υπερβολική. Υπάρχουν άνθρωποι από όλους τους τύπους και όλοι μας αν σκεφτούμε καλά θα βρούμε ανθρώπους που να μοιάζουν καθένας με ένα τύπο.
Ψάξτε πρόχειρα στη μνήμη σας: Δεν έχετε συναντήσει άνθρωπο ­ λύκο; ή άνθρωπο ­ κριάρι; ή άνθρωπο ­ αλεπού; 

επικοινωνιστε μαζι μας