Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου, του Ηλία Κεφάλα



Στο βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες» έγινε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Κεφάλα με τίτλο «Τρίκαλα 1951-1969 / Η πόλη όπου γεννήθηκα» από τη σχετική σειρά «Η πόλη όπου γεννήθηκα» του εκδοτικού οίκου «Γαβριηλίδης», στην οποία σύγχρονοι συγγραφείς αυτοβιογραφούνται από τα παιδικά μέχρι τα εφηβικά τους χρόνια.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι φιλόλογοι-ποιητές Αγαθοκλής Αζέλης και Αντώνης Κάλφας. Ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν, ο ίδιος ο συγγραφέας Ηλίας Κεφάλας και η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη.


"Έμπνευση είναι η στιγμή που αιωρείται πάνω στη λουλουδιασμένη κυδωνιά και ξαφνικά γίνεσαι πουλί, πετάς και προσγειώνεσαι πάνω στο λευκό χαρτί, όπου η γραφή σου δίνει τα επίγεια στηρίγματά σου.''  Επεσήμανε κατά την ανάγνωσή του, ο ποιητής θέλοντας να προσδιορίσει αυτή την ακαθόριστη μαγική στιγμή της διανοητικής ευφορίας, που είναι η αιτία για την σύλληψη μιας ιδέας και η παρόρμηση για την καλλιτεχνική και ποιητική δημιουργία. 
Ο ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος Ηλίας Κεφάλας μας δίνει τώρα ένα μικρό μεγάλο βιβλίο για τη γεννέθλια πόλη. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία γενικότερα. Ποιος θα έγραφε για την άχνα του Θεσσαλικού κάμπου, για τις μοναχικές λεύκες και τις κλωστές της βουνοκορφής του Κόζιακα; 
Μόνο ένας ποιητής θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο πεζό αριστούργημα, μια ιστορική φωτογραφική ματιά με την πένα της λογοτεχνίας. 
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ.

Ποδηλατική διαδρομή που θα συνδέει δύο δάση Φωτάδας & Διαλεκτού




Κατά πλειοψηφία, κατά την τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, του δήμου Τρικκαίων, ενέκρινε την μελέτη και κατάθεση φακέλου-πρότασης για ένταξη του έργου με τίτλο: Κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής στην αγροτική ύπαιθρο του Δήμου Τρικκαίων-σύνδεση του δάσους Φωτάδας με τον υγρότοπο στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρύσου, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader», Μέτρο  L 313-3, του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013». Η πρόταση είναι συνολικού προϋπολογισμού 123.000 ευρώ.
Σκοπός
Σκοπός της πρότασης αυτής του Δήμου Τρικκαίων, όπως προκύπτει από την εισήγηση,  είναι η εκτέλεση του έργου να συμβάλει αποφασιστικά στη διάχυση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη πεδινή αγροτική περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιδένδρου και Φαλώρειας του Δήμου Τρικκαίων, η οποία δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστικά, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση των επισκεπτών, κάτι απόλυτα συμβατό με τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ξεκίνημα
Επίσης, στα πλαίσια της επίτευξης του παραπάνω στόχου από την υλοποίηση του έργου αυτού, επιδιώχθηκε η αφετηρία της περιαστικής αυτής ποδηλατικής διαδρομής (δάσος Φωτάδας) να ξεκινά από την υπό κατασκευή παραποτάμια του Πηνειού ποδηλατική διαδρομή που συνδέει το δάσος Φωτάδας με το δάσος της Τοπικής Κοινότητας Διαλεκτού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιαστικών ποδηλατικών – περιπατητικών διαδρομών στις αγροτικές περιοχές δυτικά του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιπλέον ευκαιρίες για άσκηση ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων, υπαίθριας αναψυχής, αισθητικής αναβάθμισης του τοπίου και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

επικοινωνιστε μαζι μας