Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

To "Πανελλήνιον" Ένα νεοκλασικό κτίριο των Τρικάλων με προσωπικότητα και ιστορία.




Η πλατεία «Ρήγα Φεραίου», υπήρξε τόπος συνάθροισης των Τρικαλινών για πολλά χρόνια. Ήταν η πιο πολυσύχναστη αλλά και κοσμοπολίτικη πλατεία των Τρικάλων. Εκεί χτυπούσε ο παλμός της Τρικαλινής κοινωνίας για πολλά χρόνια.
Η Αθηναϊκή «Εφημερίς» (25 /6 /1894) γράφει σχετικά: «Περί τον χώρο αυτόν τον δενδρόφυτον περιστρέφεται όλη η Τρικαλινή κοινωνία τας εσπέρας. Έλληνες, Βλάχοι, Τούρκοι  και Ισραηλίται, παντός επαγγέλματος και πάσης κοινωνικής ποιότητος εκεί διέρχονται τας θερινάς ώρας των ποικίλας λαλούντες γλώσσας».


Τη πλατεία «Ρήγα Φεραίου», την κοσμούσαν τα αρχοντικά «Αβέρωφ», «Χατζηγάκη» και «Πανελήνιον». Τα τρία αυτά κτίρια είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης αφού εκεί φιλοξενούνταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που έρχονταν στα Τρίκαλα. Στο αρχοντικό Αβέρωφ κατέλυσε το 1910 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ από το μπαλκόνι της οικίας Χατζηγάκη  εκφωνούνταν σχεδόν ως το 1920 όλοι οι πολιτικοί λόγοι.


Το Αρχοντικό Χατζηγάκη κατασκευάστηκε το 1893 σε σχέδια του μηχανικού Σαδούκα. Ύστερα από μια ένδοξη διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα κατεδαφίστηκε το 1970, και στη θέση του κτίστηκε μια πολυώροφη οικοδομή.

επικοινωνιστε μαζι μας