Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή του Προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα για το … «γαλατάδικο»






Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, στον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού Χρήστο Ιωάννου, για το θέμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού της πώλησης του Γαλατάδικου.

Στην επιστολή, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Ν. 4015/2011, γνωστού και ως «Νόμου Σκανδαλίδη» που όριζε ρητά ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πρέπει να συγχωνευθούν υποχρεωτικά με τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς  μέλη τους, προχώρησε στην συγχώνευση με τον Α.Σ. Βαλτινού, όπως άλλωστε και με άλλους Συνεταιρισμούς οι Γενικές Συνελεύσεις  των οποίων αποφάσισαν τις συγχωνεύσεις. Προσοχή! Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί τη συγχώνευση με Συνεταιρισμό Μέλος της. Σύσσωμη η Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Τρικάλων είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία της με την υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου Νόμου στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της ΠΑΣΕΓΕΣ γνωρίζοντας ότι απ’ αυτή δεν έχει να κερδίσει τίποτα αλλά μόνο να επιβαρυνθεί με χρέη των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών. Ωστόσο, ο κίνδυνος να τεθεί σε εκκαθάριση λόγω της μη εφαρμογής του, ανάγκασε την Ένωση να προχωρήσει στις συγχωνεύεσεις. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης περιήλθε στην κυριότητα της Ένωσης – Α.Σ. Τρικάλων η  πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου εμβαδού 1.000μ2   που βρίσκεται εντός του οικισμού Βαλτινού. Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί τυροκομείο εμβαδού 70μ2 με έτος κατασκευής το 1965. Περιήλθε δυνάμει του υπ’ αρ. 313.991/01-08-1964 τίτλου του Υπουργείου Γεωργίας (Διεύθυνση Εποικισμού), που μεταγράφηκε νόμιμα την 03η-03-1978 στα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Τρικάλων (τ. 309/αρ. 104).  Αυτό το ακίνητο ήταν εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Τρικάλων και το οποίο, λόγω των διατάξεων του Νόμου, περιήλθε στην ιδιοκτησία της. Για τη μεταβίβαση δε, η Ένωση επιβαρύνθηκε με τα έξοδα.


Ως προς τα πολεοδομικά και λοιπά ζητήματα που θέσατε αυτά προφανώς θα πρέπει να συζητηθούν σε τοπικό επίπεδο μιας και προϋπήρχαν της συγχώνευσης και για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε εμείς.

Πανηγυρίζει ο Άγιος Δημήτριος Διαλεκτού



Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, εορτάζει και πανηγυρίζει το ομώνυμο εξωκλήσι στο Διαλεκτό, όπου θα τελεσθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
1) Το απόγευμα του Σαββάτου, ώρα 6.00, ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θ. Κήρυγμα. Στη συνέχεια θα προσφερθεί στους προσκυνητές η καθιερωμένη φιλοξενία – ευλογία του Αγίου.
2) Την Κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή το πρωί, ώρα 7.30 – 10.30, η πανηγυρική Θ. Λειτουργία με Θ. Κήρυγμα, Αρτοκλασία και Ύψωμα του αγίου.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», με τη συμμετοχή ορχήστρας των αδελφών Λάκη.
3) Το απόγευμα της Κυριακής, ώρα 5.00, ο παρακλητικός κανών του Αγίου.


Ιστορικά Στοιχεία:
Με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναού Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού, παραθέτουμε και μερικά ιστορικά στοιχεία του ναού και της περιοχής.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού βρίσκεται 3.200 μ. νοτίως της πλατείας του Διαλεκτού, σύνορο με τα χωράφια του Βαλτινού και του Μικρού Κεφαλόβρυσου, ένα χιλιόμετρο δυτικά του Πηνειού ποταμού.
Εκεί παλαιότερα υπήρχε ο οικισμός της Καρακοφωλιάς, ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο δάσος της Παναγίας Βαλτινού, αλλά στο πέρασμα των χρόνων διαλύθηκε.


Η σημερινή παράδοση αγνοεί τη χρονολογία διάλυσης του οικισμού, ούτε καν τον θυμάται. Παρέμεινε, όμως, το τοπωνύμιο Καρακοφωλιά και το πατριδωνύμιο Καρακοφωλίτης, το οποίο φέρουν σήμερα ορισμένες οικογένειες του χωριού Διαλεκτού.

επικοινωνιστε μαζι μας