Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Προσωπικότητες των Τρικάλων. "Ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου"


Αφιέρωμα στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παπαστεργίου

Από την τηλεταινία του Βασίλη Κονταξή «Προσωπικότητες των Τρικάλων» παραγωγής 1997.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1931 στην Πύλη Τρικάλων, όπου τελείωσε το 4τάξιο Δημ. Σχολείο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Μουζακίου αρχικά και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τρικάλων με το βαθμό "Άριστα".
Το 1955 τελείωσε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πρώτος μεταξύ των συμφοιτητών του.
Την ίδια ημέρα της αποφοίτησης του προσλήφθηκε από τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Περικλή Παρασκευόπουλο και τοποθετήθηκε ως εργοταξιάρχης υπαίθρου στη σεισμόπληκτη περιοχή Μαγνησίας.
Το 1957 υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων Σχολών, Εκκλησιών και Δημ. κτιρίων Μαγνησίας.


Κατά τα έτη 1959-1960 υπηρέτησε ως Δημομηχανικός Τρικκαίων και από τότε αρχίζει η ενασχόλησή του με τα κοινά, ειδικότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 1964 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού, του αείμνηστου Δημάρχου Ιωάννη Μάτη και το 1966 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τις αρχές  Ιουνίου του 1967, οπότε και παραιτήθηκε.
Το φθινόπωρο του 1974 επανήλθε ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον Μάρτιο του 1975 εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος Τρικκαίων επικεφαλής υπερκομματικού συνδυασμού.

Το 1978 εκλέγεται δεύτερη φορά Δήμαρχος ενώ το 1987 επανεμφανίστηκε στα Δημοτικά δρώμενα ως αντιπολίτευση. Το 1990, εκλέχθηκε για 3η φορά δήμαρχος και το 1994-1998 υπηρέτησε για 4η φορά την πόλη των Τρικάλων ως δήμαρχος.
Θήτευσε επανειλημμένα ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Τρικάλων.
Κατά τα έτη 1991-1994 υπήρξε εκλεγμένος Γεν. Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και με την ιδιότητα αυτή ήταν εισηγητής πολλών θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στα Πανελλήνια συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (Χαλκιδική ’92, Χανιά ’93, Αθήνα ’94). Υπήρξε εισηγητής του νομοσχεδίου για την Τοπ. Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού, για το θέμα αυτό άλλωστε στο παρελθόν έγραψε ειδική πραγματεία (εκδόσεις Τολίδη 1982). Διετέλεσε επίσης κατά τα έτη αυτά πρόεδρος των ΕΟΚικών προγραμμάτων που αφορούν στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση. Από τη θέση αυτή μπόρεσε και βοήθησε αποτελεσματικά τον τόπο μας, όπως με τα αξιόλογα διακρατικά προγράμματα της ΕΟΚ, δηλ. HORIZON, NOW, EYROFORM, DOMUS, και πολλά άλλα επιμορφωτικά του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, στα οποία κατά τα έτη 1991 και 1992 εκπαιδεύτηκαν στα Τρίκαλα πάνω από 500 άτομα.


Ήταν τακτικό μέλος της μικτής επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΚΕ που επεξεργάστηκε το Ν.2218/94 για τη Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση. Επίσης, υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμοδιότητος τόσο διαφόρων ελληνικών υπουργείων όπως όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως του Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Εyropean που του απονεμήθηκε βραβείο για την παραδοσιακή συνοικία το Βαρούσι στα Τρίκαλα. Τέλος, υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Εθνικού Κτηματολογίου (Μοναδικός Έλληνας Δήμαρχος) και μέλος της Ο.ΚΕ. (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας).
Φυσικά η μεγάλη τιμή είναι (και για τον ίδιο και τα Τρίκαλα) ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 12 Δημάρχους που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η εισήγηση του για την ισότητα των δύο φύλων έγινε αποδεκτή παμψηφεί.


Επίσης, στον Πνευματικό χώρο η ανάμιξη του είναι εξίσου σημαντική. Το 1961 μαζί με άλλους φιλοπρόοδους συμπολίτες ίδρυσαν το Πνευματικό σωματείο "ΣΤΕΓΗ" που άφησε εποχή τότε για τις πολιτιστικές τον επιδόσεις και του οποίον ήταν πρόεδρος από την ίδρυσή του έως το 1975, οπότε παραιτήθηκε για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ως Δήμαρχος. Ως Δήμαρχος πραγματοποίησε την ετήσια έκδοση του «Τρικαλινού Ημερολογίου» (από το 1978) το οποίο συνεχίζει την τακτική έκδοση του μαζί με άλλες εκδόσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες, όπως: «Εργάτες – Αγρότες και Εθνική Οικονομία» «Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) και Γεωργικοί συνεταιρισμοί» (Α' βραβείο με χρηματικό έπαθλο) «Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράμετρος ανάπτυξης της Θεσσαλίας», «Οικονομική ανάπτυξη και τοπικός Προγραμματισμός», «Δήμοι και Κοινότητες της Ελλάδος», « Τουριστική ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων», «Εξελίξεις και προοπτικές των Ελληνικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)», «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Σχολική Στέγη», «ΕΟΚ και προβλήματα που ανακύπτουν στον τεχνικό τομέα» (α' έπαινο TEE), «Τοπική Αυτοδιοίκηση  και συνδικαλισμός», «Παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο περιβάλλον», « Για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο στον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο», «Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχείρηση πολεοδομικής Ανασυγκρότησης»,  «Αυτοδιοίκηση Β' Βαθμού», «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ο πρώτος γιατρός χωρίς σύνορα» με 1ο βραβείο από το Γερουλάνειο ίδρυμα και `1ο βραβείο από το ίδρυμα Ν. Κ Λούρος (1198), και «Τα τρικαλινά κληροδοτήματα, ευεργέτες κα δωρητές» (2007).
Είναι παντρεμένος με την Έφη Βλαχοκώστα και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά τη Μαρίνα, διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τον Βασίλη, δικηγόρο στην Αθήνα, και το Δημήτρη Ηλεκτρολόγο Μηχανικό του ΕΜΠ, ο οποίος το Μάιο του 2014 εξελέγη Δήμαρχος Τρικκαίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας