Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τα πιπέρια του Βαλτινού


 Στη δεκαετία του 1990 οι Βαλτινιώτες ασχολήθηκαν με ένα νέο προϊόν για την περιοχή, την καλλιέργεια της πιπεριάς.


Η επιστημονική ονομασία του φυτού αυτού είναι «Καψικόν το ετήσιον».
Οι πιπεριές έχουν ορεκτικές, διεγερτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Τρώγονται πράσινες ή ώριμες, νωπές ή ψημένες καθώς και τουρσί. Η καυστική γεύση τους οφείλεται στην αλκαλοειδή ουσία καψικίνη.
Η καλλιέργεια της πιπεριάς ξεκινούσε την άνοιξη με την φύτευση των φυτών. Κατά τον Ιούλιο μήνα άρχιζε η συλλογή της.


Η συλλογή της πιπεριάς είναι μια κουραστική, επίπονη και δύσκολη εργασία, που απαιτεί πολλές ώρες χειρονακτικής εργασίας (από το πρωί μέχρι το βράδυ) και μέσα στο λιοπύρι.
Όταν συλλεχθεί ο καρπός της (το πρώτο χέρι) ακολουθεί το πότισμα και μετά από μια εβδομάδα ξαναρχίζει η συλλογή της (το δεύτερο χέρι).
Έτσι κάθε εβδομάδα ο καρπός της πιπεριάς αναπτύσσεται και γίνεται ώριμος για τη συλλογή του.
Κάθε μέρα αφού γίνονταν η συλλογή της πιπεριάς, από το χωράφι, μεταφέρονταν με σακιά στους εμπορικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι συγκέντρωναν τις πιπεριές και τις μετέφεραν σε εμπόρους στη Θεσσαλονίκη.


Η συλλογή διαρκούσε μέχρι τις πρώτες παγωνιές του Οκτώβρη.
Όμως η απαίτηση πολλών εργατοωρών της καλλιέργειά της πιπεριάς και η κουραστική και δύσκολη εργασία της συλλογής της, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, έκανε την καλλιέργειά της ασύμφορη και σιγά σιγά οι αγρότες σταμάτησαν πλέον να την καλλιεργούν.

επικοινωνιστε μαζι μας