Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Το φωτοβολταϊκό δέντρο στα Τρίκαλα



Τεχνολογική καινοτομία στα Τρίκαλα υπέρ ατόμων με αναπηρία, αλλά και με λύσεις για τους πολίτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Ο Δήμος Τρικκαίων τοποθέτησε ένα φωτοβολταϊκό «δέντρο» στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μια κατασκευή, δηλαδή, που προσομοιάζει με δέντρο και στα «κλαδιά» του φέρει ως καρπούς, φωτοβολταϊκά πάνελ!
Το φωτοβολταϊκό δέντρο έχει τη δυνατότητα να φορτίσει κινητά, tablet, gadgets, αμαξίδια κλπ. και αναμένεται να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.
Μια κατασκευή  με διπλό στόχο:
Ο ένας, η παραγόμενη ενέργεια να μεταφέρεται στα «κλαδιά» και μέσω των φωτιστικών τύπου pot, να δίνεται φως μέσω των λαμπτήρων τύπου «led» που φέρει το δέντρο.
Ο δεύτερος, η χρήσης της ενέργειας αυτής για τη φόρτιση κινητών και ηλεκτρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία!
Και οι δύο αυτές εφαρμογές προσαρμόζονται σε παγκάκια που βρίσκονται σε προστατευμένο δάπεδο κάτω από το δέντρο και ταυτοχρόνως δίνουν την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να ξεκουραστεί.
Τρίτη δυνατότητα, είναι η μία οθόνη αφής, τοποθετημένη στον κάτω μέρος του «κορμού» του δέντρου. Αυτή η οθόνη επιτρέπει τη χρήση ειδικού λογισμικού διαχείρισης και λειτουργίας της κατασκευής, με επιπλέον δυνατότητες ενσωματωμένων ηλεκτρονικών εφαρμογών. Μέσω της οθόνης αφής, οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να βρουν σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα κλήσης μέσω διαδικτύου του Skype ή ακόμη και να φωτογραφηθούν στο δέντρο.


Στη φωτό διακρίνονται στη... σκιά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου 
και ο κατασκευαστής του Θανάσης Ντιντής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το «δέντρο», η κατασκευή είναι «100% τρικαλινό προϊόν και αποτελεί τμήμα των δράσεων για την Εβδομάδα Κινητικότητας, με στόχο να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε καινοτόμες λύσεις για τους συμπολίτες μας».
Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή κατασκευή του τρικαλινού κ. Θανάση Ντιντή, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ακριβώς μπροστά από το άγαλμα του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη) την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2015, έχουν ως  τίτλο «επιλέγω –αλλάζω -συνδυάζω» (choose –change -combine). Συγκεκριμένα, υλοποιείται ο στόχος για τον συνδυασμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό και πραγματοποιούνται το διάστημα 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακολουθούν οι δράσεις της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.


επικοινωνιστε μαζι μας