Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ - ΛΕΣΤΙΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».



Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου, ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΥ «Άγιος Χριστόφορος» διοργάνωσε την παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου, της Σωτηρίας Σακελλαρίου – Παπαϊωάννου με τίτλο «ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ - ΛΕΣΤΙΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».
Πρόκειται για ένα βιβλίο 450 σελίδων, στις οποίες καταγράφεται η ιστορία και η φυσιογνωμία του χωριού Διπόταμος Τρικάλων.
Από νωρίς η αίθουσα άρχισε να υποδέχεται όσους ήθελαν να ακούσουν για το βιβλίο σε μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη θαυμασμό, συγκίνηση και υπερηφάνεια.


Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: Ο Δικηγόρος Μιχάλης Γκιολές, ο Φιλόλογος Γιώργος Παπαϊωάννου και η συγγραφέας του βιβλίου Σωτηρία (Ρούλα) Σακελλαρίου – Παπαϊωάννου.
Οι δύο πρώτοι ομιλητές, μέσα σε ένα πολυπληθές κοινό, αφού συνεχάρησαν και σκιαγράφησαν την προσωπικότητα της συγγραφέως, άρχισαν να ξετυλίγουν σιγά σιγά το κουβάρι της ύλης του βιβλίου που αναφέρεται στο χωριό Διπόταμος Τρικάλων. Ένα χωριό που η ιστορία του διαδραματίζεται αιώνες τώρα σε μια κοινωνία κλειστή, όπου μοιραία βασίλευαν και όριζαν τη ζωή των ανθρώπων παμπάλαια ήθη, έθιμα και παραδόσεις.


Η όλη δομή του βιβλίου στηρίζεται σε 9 ενότητες – μέρη.
Το Πρώτο Μέρος περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία του τόπου από το 198 π.Χ. μέχρι το 1898 μ.Χ.
Στο Δεύτερο Μέρος καταγράφεται το χωροταξικό- οικιστικό περιβάλλον και τα ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία.
Στο Τρίτο Μέρος καταγράφονται τα λαογραφικά στοιχεία ήθη και έθιμα – παραδόσεις.
Στο Τέταρτο Μέρος περιγράφεται η παραδοσιακή πρακτική ιατρική, τα ξόρκια και οι συνταγές του τόπου.
Στο Πέμπτο Μέρος γίνεται αναφορά στην ντοπιολαλιά και στα γλωσσικά φαινόμενα παρουσιάζοντας ένα ευρύ και ενδιαφέρον λεξιλόγιο του τόπου.
Στο Έκτο Μέρος καταγράφονται τα γενεαλογικά δένδρα όλων των οικογενειών του Διποτάμου.
Στο Έβδομο Μέρος παρουσιάζονται διάφορες εικόνες από τη σχολική ζωή.
Στο Όγδοο Μέρος παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό συλλεγμένο από τα οικογενειακά αρχεία του χωριού και χωρισμένο κατά οικογένεια.
Το βιβλίο τελειώνει με την παρουσίαση Πρότυπων Σχεδιαγραμμάτων των Γενεαλογικών Δένδρων Διποτάμου.


Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της η συγγραφέας Ρούλα Σακελλαρίου- Παπαϊωάννου, η οποία μέσα σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, κέντρισε το ενδιαφέρον με την περιγραφή του ταξιδιού της, από την σύλληψη της ιδέας της συγγραφής μέχρι την έκδοση αυτού του βιβλίου. Περιέγραψε τα βαθιά συναισθήματά της για το χωριό που γεννήθηκε και τους κατοίκους του και μετέδωσε σε όλους την αίσθηση της ανάγκης για αναθεώρηση σε αξίες και ιδανικά που έχουν μισοξεχασθεί. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, το οποίο θα αποτελεί χρυσή παρακαταθήκη για το πολυαγαπημένο της χωριό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της συγγραφέως Σωτηρία (Ρούλα) Σακελλαρίου – Παπαϊωάννου

Η Ρούλα Σακελλαρίου – Παπαϊωάννου γεννήθηκε στον Διπόταμο Τρικάλων το 1951. Τελείωσε το 1/θέσιο Δημοτικό σχολείο του χωριού το 1963 και στη συνέχεια, το Γυμνάσιο Θηλέων Τρικάλων το 1969.
Οι περγαμηνές της είναι μικρές. Η αγάπη της όμως, για τον τόπο που την γέννησε, είναι τεράστια.
Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης (1969 – 1970) και απόφοιτος του τμήματος Μετεκπαιδεύσεως του Μαρασλείου Διδασκαλείου Αθηνών (1978 -1980).
Υπηρέτησε 33 χρόνια, ως νηπιαγωγός, στο Λιοντάρι Θηβών, στην Αλίαρτο Βοιωτίας και στο 6ο Νηπιαγωγείο Δάφνης Αθηνών.
Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Παπαϊωάννου από το Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Νίκο, και δύο εγγόνια, τον Πύρρο – Αντώνη και τη Γλαύκη – Σωτηρία.
Από το 2005 διαμένει μόνιμα στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.

επικοινωνιστε μαζι μας