Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πρίνους (Τόσκεσι)



Μέσα σε ένα κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, όπου κυριαρχούσε το συναίσθημα της υπερηφάνειας των κατοίκων του Πρίνους, παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Αγίων Πάντων, το νεοκδοθέν βιβλίο με τον τίτλο: «Τόσκεσι – Πρίνος» (Ο τόπος και η ιστορία του - Γενεαλογικά δέντρα - Φωτογραφικό υλικό).
Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πρίνου, ο οποίος έκανε και την έκδοση.
Την συγγραφή και επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Νικόλαος Γεωρ. Αθανασάκης (Πρόεδρος του Ε.Ε. Συλλόγου Πρίνου).



Την εκδήλωση προλόγισαν: ο ιερέας Δημήτριος Αγγελάκης, ο χοροδιδάσκαλος Θεόδωρος Καλογράνας και ο Γραφίστας, Δημήτρης Τσιγάρας, ο οποίος σχεδίασε και στοιχειοθέτησε το βιβλίο.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον συγγραφέα του βιβλίου Νικόλαο Γεωρ. Αθανασάκη, ο οποίος περιέγραψε και ανέλυσε λεπτομερειακά, στους παρευρισκόμενους, τη δομή του βιβλίου, με την βοήθεια της Χρυσοβαλάντους Καλογράνα, στην ανάγνωση κειμένων και την χρήση διαφανειών.


Πρόκειται για ένα βιβλίο ανεκτίμητης κληρονομιάς, μια κιβωτός γνώσεων που μέσα στις 740 σελίδες, διαστάσεων 21cm X 29cm, διαφυλάττεται: η ιστορική κληρονομιά, η λαογραφική παράδοση και η ανθρωπογεωγραφία του χωριού Πρίνους.
Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα πέντε ετών, συλλέχθηκε, ταξινομήθηκε και στοιχειοθετήθηκε όλο το υλικό που αφορά την καταγραφή της πατρογονικής μνήμης του χωριού και έμελε να αποτελέσει για το τέλος του 2016 και την αρχή του 2017, το καλύτερο δώρο για όλους τους κατοίκους του Πρίνους.
Στην αρχή του βιβλίου γίνεται μια ιστορική αναφορά στο χωροταξικό- οικιστικό περιβάλλον και τα ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ναοί, τα σχολεία, τα καφενεία, οι βρύσες τα πηγάδια, οι μύλοι, κ.α.
Αναζητώντας τα ίχνη και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τοπικής ιστορίας του χωριού γίνεται αναφορά στο μητρώο αρρένων Πρίνου από το 1856 έως 1930. Ενώ κατά την περιγραφή της ζωής του χωριού, καταγράφονται οι συνήθειες του τόπου, τα λαογραφικά στοιχεία, ήθη και έθιμα – παραδόσεις, καθώς και μαρτυρίες, αφηγήσεις και ιστορίες που διασώθηκαν.


Στο Κεφάλαιο των Γενεαλογικών Δένδρων, καταγράφονται, λεπτομερειακά, τα γενεαλογικά δένδρα όλων των οικογενειών του Πρίνους, παράλληλα παρουσιάζονται τα Πρότυπα Σχεδιαγράμματα των Γενεαλογικών Δένδρων και ακολουθεί, ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, συλλεγμένο από τα οικογενειακά αρχεία του χωριού και χωρισμένο κατά οικογένεια. Φωτογραφίες σπάνιες, που ήταν φυλαγμένες για χρόνια στα συρτάρια, βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και μαζί με τις καταχωρημένες σε «Ενότητες φωτογραφιών»: του Δημοτικού Σχολείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου, των Πανηγυριών, των Καφενείων, της Ομάδας ποδοσφαίρου, της Καθημερινότητας, συμπληρώνουν την φωτοαπεικόνιση της ζωής του χωριού.



Το βιβλίο τελειώνει με ένα όμορφο κείμενο της Ευφροσύνης Αναστασοπούλου- Γκινή με τίτλο: «Πόσο σ΄ αγάπησα χωριό μου». Πρόκειται για μια συναισθηματική και διεισδυτική ακτινογραφία του χωριού Πρίνους, με ευαίσθητες, γλαφυρές και ζωντανές περιγραφές, με νοσταλγικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του χωριού, και με την καταληκτική και προτρεπτική της επισήμανση: «Οι νέοι τώρα, με ανοιχτά τα μάτια σώματος και ψυχής, να κάνουν θαρραλέα τις επιλογές τους. Τις ρίζες τους να μην τις απαρνηθούν ποτέ. Η ιστορία μας θέλει τους συνεχιστές της».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας