Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα στον μεγάλο Τρικαλινό στιχουργό Γιώργο Σαμολαδά

ΜΕΛΕΤΗ: Λίλια Τσούβα, φιλόλογος


Αποτελούσε ίσως αναγκαιότητα των τελευταίων ετών ένα αφιέρωμα στο μεγάλο τρικαλινό στιχουργό Γιώργο Σαμολαδά, ψηφίδα μεγάλη και ξεχωριστή στο μωσαϊκό των Τρικαλινών δημιουργών που λάμπρυναν την πόλη και σφράγισαν τη ζωή της χώρας. Ο Γιώργος Σαμολαδάς κατατάσσεται επάξια ανάμεσα στους μεγάλους τρικαλινούς, όπως είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Κώστας Βίρβος, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τους λιγότερο ίσως γνωστούς Μήτσο Παπασίκα και Χρήστο Κολοκοτρώνη. Όλοι τους, καλλιτέχνες σπουδαίοι, σφράγισαν με τις δημιουργίες τους την ελληνική μουσική και δόξασαν τα Τρίκαλα, ώστε να χαρακτηρίζονται δικαιολογημένα «η νερομάνα του λαϊκού μας πολιτισμού».


Ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Σατομπριάν, θέλοντας να τονίσει την αξία της μνήμης, είχε πει πως «πεθαίνουμε, όταν πεθαίνει και ο τελευταίος μάρτυρας». Επομένως, ορίζουμε τη ζωή και την ύπαρξή μας, ορίζουμε την ιστορία μας, επειδή θυμόμαστε. Και όλος ο πολιτισμός μας δεν είναι παρά η διαχείριση της μνήμης μας, της παράδοσής μας. «Λαός» εξάλλου, «που αποκόβεται από την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει τη μνήμη του», είχε πει ο Φώτης Κόντογλου.


Αναμφίβολα στις μνήμες της πόλης μας ανήκει και ο στιχουργός Γιώργος Σαμολαδάς. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1922, στα Τρίκαλα, σε μια εποχή πολύ σημαδιακή για τον Ελληνισμό.

επικοινωνιστε μαζι μας