Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Γυμνάσιο Βαλτινού. Απέσπασε το Δεύτερο Βραβείο σε Πανελλήνιο και Παγκυπριακό Διαγωνισμό.


Το Γυμνάσιο Βαλτινού έλαβε μέρος στο διαγωνισμό : «Κύπρος:1974-2015 Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ» που οργάνωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα- Μορφωτικό Γραφείο-Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων της Ελλάδας.
Θέμα του Διαγωνισμού ήταν η τουρκική εισβολή στο νησί της Κύπρου και η μετέπειτα διχοτόμηση αυτού.        
Μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μέσα από μια τρισδιάστατη κατασκευή απέδωσαν τα γεγονότα πριν το 1974 καθώς και την κατάσταση που ακολούθησε μετά το ΄74.
Το πρόγραμμα ανέλαβε να υλοποιήσει ο εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Παπανικολάου, μαθηματικός του σχολείου. Αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με την ιστορία του νησιού. Κατόπιν τους ευαισθητοποίησε με προβολή εικόνων που αποτυπώνουν το δράμα του κυπριακού λαού και διηγήθηκε τις προσωπικές του εμπειρίες καθώς και τα βιώματά του από την επίσκεψή του στην Κύπρο κατά το παρελθόν. Κατά συνέπεια έγινε ο κύριος εμπνευστής των μαθητών.


Ακολούθησε επίπονη ομαδική εργασία στο εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της, καθηγήτριας τεχνολογίας κυρίας Έφης Περιστέρη. Με την πολύτιμη συμβολή της, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα έργο τριών επιπέδων, χρησιμοποιώντας υλικά του σχολικού εργαστηρίου και όχι μόνο.
Στη συνέχεια , η κυρία Ελένη Γιοντζή, φιλόλογος του σχολείου, σ΄ ένα περιγραφικό κείμενο κατέγραψε κάθε λεπτομέρεια του έργου, ώστε να αποσταλεί στο διαγωνισμό αναλύοντας τη χειροτεχνία.
Το έργο απέσπασε το 2ο βραβείο σε σύνολο 1400 συμμετοχών από την Ελλάδα ,την Κύπρο και την Ομογένεια, γεμίζοντας χαρά και περηφάνια μαθητές και καθηγητές του σχολείου.
Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό αυτό οι μαθητές γνώρισαν τον κυπριακό ελληνισμό, κατανόησαν το εθνικό μας πρόβλημα (το κυπριακό), προβληματίστηκαν, νοιάστηκαν, τοποθετήθηκαν κριτικά απέναντι στο πρόβλημα της σκλαβωμένης κυπριακής γης και έμαθαν να διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη.
Το μεγαλύτερο όμως κέρδος όλων ήταν το μήνυμα, ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την ομαδική δουλειά, τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά. Μέσα λοιπόν από τις σχολικές δραστηριότητες επιτελείται στο έπακρο ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου, υπερτονίζονται οι κοινωνικές αρετές της φιλίας ,της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Το σχολείο μας κατάφερε να καλλιεργήσει την ευαισθησία ,τη φαντασία και την υπευθυνότητα στους μαθητές μας , να δώσει δημιουργική πνοή σε κάθε καλλιτεχνική έμπνευση.


Ο Διευθυντής του Γυμνάσιου Βαλτινού και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τους μαθητές του σχολείου για την αξιέπαινη προσπάθεια που κατέβαλαν.
Η βράβευση του σχολείου θα γίνει στις 15 Απριλίου 2016, στο Μαρούσι, στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Π. Παυλόπουλος, ο πρέσβης της Κύπρου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς και πλήθος επίσημοι.

επικοινωνιστε μαζι μας