Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ο οβελίας στο Βαλτινό - Πάσχα 2016



Το  Πάσχα, εκτός όλων των άλλων, για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει και παραδοσιακό γλέντι γύρω από την σούβλα όπου σιγοψήνεται ο οβελίας.
Το σουβλιστό αρνί, ο λεγόμενος οβελίας, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας στην Ελληνική παράδοση που με το κοκορέτσι, την μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, συνοδευόμενα με ποτά και μουσική, συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι.
Συλλέξαμε μερικές Πασχαλινές εικόνες από το ψήσιμο του οβελία στο Βαλτινό, την Κυριακή 1 Μαίου 2016, και δημιουργήσαμε ένα βίντεο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους συγχωριανούς.

Ανάσταση στο Βαλτινό


«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός» έψαλε ο ιερέας Κων/νος Ζαχαράκης, ανυψώνοντας τις λαμπάδες με το φως της αναστάσεως, στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.
«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός» επανέλαβαν θριαμβικά και οι ψάλτες.
Οι πιστοί έσπευσαν με τις λευκές λαμπάδες να πάρουν το άγιο φως.
Στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε έξω από τον ναό για να τελεστεί υπαίθρια η λειτουργία της Αναστάσεως.
Και να, μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ακούγεται από τον ιερέα το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος»!
Και να, οι καμπάνες σημαίνουν θριαμβικά!
«Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη»! εύχονται οι άνθρωποι και δίνουν το φιλί της αγάπης στους δικούς τους, και στον διπλανό τους εάν τύχει.
Πάσχα, ας μη λησμονούμε, σημαίνει διάβαση, πέρασμα, έξοδος.
Αυτή η «εορτή των εορτών» μας καλεί σε μια πολυδιάστατη έξοδο: Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργεί η ανέχεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, οι αναταραχές στην περιοχή μας, η σύγχυση και η αμηχανία που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και οι συνέπειές τους. Έξοδο από την απογοήτευση που συσσωρεύουν η πίκρα της αδικίας, της συκοφαντίας, το παράπονο και η αγανάκτηση από την αχαριστία αυτών που ευεργετήσαμε ή και από την προδοσία αυτών που αγαπήσαμε. Έξοδο από την απογοήτευση που φέρνει η κάμψη της υγείας, ο πόνος της ασθένειας ή ο μόνιμος αποχωρισμός συγγενών και φίλων. Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργούν τα λάθη, οι πτώσεις, οι αμαρτίες, οι αποτυχίες μας.
Μέσα στο πασχαλινό φως, μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία και δημιουργική σκέψη τη ζωή μας, με τη βεβαιότητα ότι η πορεία και η εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν γίνεται ερήμην του Δημιουργού του κόσμου. Και ακόμη, να προχωρούμε σε τολμηρές παρεμβάσεις και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, αρχίζοντας από το άμεσο περιβάλλον μας, την οικογένεια, την πόλη, τον τόπο μας.  Ας αντλήσουμε, λοιπόν, από τη σημερινή λαμπρή εορτή δύναμη αντιστάσεως στην παρακμή που μας απειλεί, δύναμη αλληλεγγύης και αγάπης. Η πνοή της Αναστάσεως ας στηρίζει την πορεία μας για έξοδο από κάθε μορφή απογοητεύσεως.

Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά!

επικοινωνιστε μαζι μας