Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Φιστίκι… από τα Τρίκαλα: Όλο και περισσότεροι παραγωγοί στο νομό στρέφονται προς την καλλιέργειά του



Πηγή εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια της ελληνικής αραχίδας, που είναι το γνωστό σε όλους αράπικο φιστίκι, η υψηλή ζήτηση του οποίου στην εγχώρια αγορά καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο και σε αυτό βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα και η μέτρια ποιότητά του. Μάλιστα, η ζήτηση για το αράπικο φιστίκι δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά αρκετές χώρες από την Ευρώπη, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, ξεκίνησαν να εισάγουν ποσότητες ελληνικών ξηρών καρπών από τη χώρα μας.
Ήδη στο νομό υπάρχουν 350 περίπου στρέμματα που καλλιεργούνται ενώ στο εγχείρημα έχουν μπει και κάποιοι από τους κατοίκους του Βαλτινού.


«Σπείραμε φέτος δοκιμαστικά μετά από προτροπή του Μπάρδα» θα πει στον «Ενεργό Πολίτη» ο Ηλίας Μάμαλης. Ο ίδιος για την διάθεση του δικού του προϊόντος λέει πως έσπειρε λίγο δοκιμαστικά και θα το καταναλώσει στο καφενείο που διαθέτει, μιας και οι ξηροί καρποί στο εμπόριο είναι πανάκριβοι.
Πρωτοπόρος για το Βαλτινό είναι ο ιδιοκτήτης του «Ηλετρόφωνου» Μάκης Βότσιος, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα ο Νίκος Μπάρδας διαθέτει κάθετη μονάδα που ξεκινά από την σπορά, την εξαγωγή – αλώνισμα, αλλά και στη συνέχεια την επεξεργασία του.
Σύμφωνα με το Νίκο Μπάρδα, η μέση παραγωγή μέχρι σήμερα στο νομό σε αμμουδερά χωράφια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ξεπερνά τα 400 κιλά το στρέμμα. Η τιμή του φιστικιού με τον λοβό του, όπως δηλαδή βγαίνει από το χωράφι, είναι στα 0,80 λεπτά περίπου το κιλό, ενώ αν επεξεργαστεί είναι 2.20 περίπου λεπτά το κιλό.

επικοινωνιστε μαζι μας