Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Γιάννης Βαγγελός. Ένα αξιόλογο ταλέντο στους Κρητικούς χορούς, από το Βαλτινό



Ο συγχωριανός μας πρωτοχορευτής, του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων, Γιάννης Αντ. Βαγγελός, το τελευταίο διάστημα, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο ταλέντο στους Κρητικούς χορούς και εντυπωσιάζει τους πάντες με την εμφάνισή του.
Αν και βέρος Θεσσαλός, εν τούτοις έχει την ιδιοσυγκρασία του Κρητίκαρου. Έχει αφομοιώσει δημιουργικά όλους τους χορούς και τους χορεύει με λεβεντιά, χάρη και ζωντάνια.
Οι Κρητικοί χοροί είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί, γρήγοροι και χαρακτηρίζονται ως πολεμικοί. Πολλές φορές χορεύονται μόνον από άντρες. Ουσιαστικά αναπαριστούν τα στοιχεία της Κρητικής φύσης, την φουρτουνιασμένη θάλασσα και τα άγρια και απόκρημνα Κρητικά βουνά.


Βλέποντας κανείς τον Γιάννη Βαγγελό να χορεύει Κρητικούς χορούς, καταλαβαίνει πως αυτός ο χορευτής έχει εισβάλλει μέσα στην ουσία της ποιητικής των πραγμάτων και με την δεξιοτεχνία του, την αντοχή του, την ομορφιά του, αλλά και τις εσωτερικές του παρορμήσεις όπως είναι η αγάπη, το θάρρος, ο φόβος, ακόμα και ο πόνος του θανάτου, προβάλλονται και αποδίδονται αριστοτεχνικά με την παλικαριά, τη χάρη και την αρχοντιά της κίνησης.


Πρώτος από αριστερά, χορεύοντας πεντοζάλη με την χορευτική ομάδα του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων

Η μαγεία του Κρητικού χορού δεν είναι μόνο τα βήματα και οι κινήσεις των χορευτών. Είναι τα ίδια τους τα σώματα, οι φορεσιές τους, ακόμα και αυτοί που κάθονται γύρω τους, οι θεατές. Είναι η μουσική και το τραγούδι που με τους έντονους και δυναμικούς ρυθμούς δίνουν ηρωική ατμόσφαιρα στην όλη χορευτική διαδικασία. Είναι, επίσης η συγκίνηση, η επικοινωνιακή ματιά, το ρίγος... και όλα αυτά, ο Γιάννης Βαγγελός με την ομάδα του τα γνωρίζουν, τα χειρίζονται και τα αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο.


Εμείς, μαζί με τα συγχαρητήριά μας δράττουμε την ευκαιρία να ευχηθούμε τον Γιάννη Βαγγελό με μια Κρητική μαντινάδα.

«Γιάννη, από τα βάθη τσι καρδιάς μία ευκή σου κάνω
να στρώνει η μοίρα τις χαρές να περπατείς απάνω»!





Μουσική Παράσταση «Άκου Ντούτσε μου τα Νέα»


Μια ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική παράσταση θα γίνει την παραμονή της εθνικής επετείου, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο.
Η  «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» σε συνεργασία με τη «Μουσική Σχολή Νατάσα Παπαστάθη», και το Κέντρο χορού Τρικάλων «Τρίκκη»,  υπο την αιγίδα και με την υποστήριξη του «Μουσείου Τσιτσάνη», θα παρουσιάσουν τραγούδια ρετρό, δημοτικά και ρεμπέτικα που έχουν γραφτεί για το Έπος του ’40 αλλά και την  κατοχή, με τον γενικό τίτλο «Άκου Ντούτσε μου τα Νέα» . Μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα το κλίμα της εποχής θα παρουσιάσει ο Ποιητής & Εκπαιδευτικός Αγαθοκλής Αζέλης.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8:30 μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 



επικοινωνιστε μαζι μας