Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ομόφωνα αποφάσισε την μη έγκριση της μελέτης του έργου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύση βιοελαίων και βιορευστών, στο Βαλτινό, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ο.Ι.Ζ.Ω.)



Την ευαισθησία και τα αυξημένα αντανακλαστικά της προς την προστασία του περιβάλλοντος επέδειξε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συνεδρίασε, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής (Ε.Π.Ο.Ι.Ζ.Ω.) με θέμα: «Έγκριση της εισήγησης της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου εγκατάσταση σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύση βιοελαίων και βιορευστών ισχύος 500 kwe, ιδιοκτησίας της επιχείρησης «ΣΕΡΙΦΗΣ Α. – ΛΕΚΚΑΣ Χ. Ο.Ε.» στην αγροτική θέση «Τηγάνας», στο Βαλτινό και καταψήφισε την εισήγηση της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής όπου παραβρέθηκε και o εκπρόσωπος της επιχείρησης, κ. Χαράλαμπος Λέκκας, συζητήθηκε το θέμα των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων της επικείμενης επένδυσης.


Στην αρχή έγινε η εισήγηση της υπηρεσίας του «Τμήματος Εμπορίου & Υπηρεσιών» του Δήμου Τρικκαίων προς την (Ε.Π.Ο.Ι.Ζ.Ω.) τονίζοντας πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης το έργο πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές και η μόλυνση που προκαλεί είναι στα επιτρεπτά όρια του νόμου. 
Στη συνέχεια ανοίχτηκε ένας κύκλος ερωτήσεων προς τους εισηγητές. Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας κ. Χ. Λέκκα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως, οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου είναι ελάχιστες, θέτοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο του ανταποδοτικού κοινωνικού οφέλους, με την προοπτική συνεργασίας με αγρότες της περιοχής. Ενώ η μονάδα, όπως υποστήριξε, θα δημιουργήσει μία θέση εργασίας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρήστος Αναστασίου άνοιξε ένα κύκλο τοποθετήσεων όπου υπήρξαν οι τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής.
Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου κατά την επιχειρηματολογία του εξέφρασε την αντίθεσή του προς την δημιουργία αυτού του έργου, το οποίο είναι ρυπογόνο και δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή καθότι οι πρώτες ύλες θα εισάγονται από το εξωτερικό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιχειρηματολογία της κας  Ελένης Πούλιου, η οποία εξέφρασε και αυτή τις επιφυλάξεις της, καθότι η εταιρεία δεν επισκέφθηκε καν τους τοπικούς φορείς για να συζητηθεί το θέμα, να ενημερωθούν οι κάτοικοι… και τάχθηκε κατά της δημιουργίας του έργου.
Την απόκρυψη της ύπαρξης του παρακείμενου παραπόταμου και των παρακείμενων επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών μονάδων που θα προσβάλλονται από τους ρύπους της μονάδας και δεν αναφέρονται στη μελέτη, τόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαλτινού κ. Δημήτρης Σταμούλης καθώς και τον κίνδυνο καταστροφής του δάσους της Παναγίας με τα σπάνια δέντρα δρυός, που απέχουν 500 μέτρα από το σημείο που πρόκειται να γίνει το έργο.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρώην Δήμαρχο Καλλιδένδρου, κ. Δημήτρη Τσιγάρα, ο οποίος στην τεκμηρίωσή του για τους κινδύνους της επένδυσης, επικαλέστηκε έγγραφο, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης όπου με την απόφαση της 4 Αυγούστου 2016, με θέμα «Σύσταση και συγκρότηση ομάδας Εργασίας για την σύνταξη εισήγησης για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και βιοαέριο», εκφράζεται η ανησυχία και η διαπίστωση του υπουργείου ότι προκύπτουν προβλήματα από αυτές τις επενδύσεις.
Ο κ. Τσιγάρας αναφέρθηκε και στη «μόλυνση της νοοτροπίας» από την ανεκτική στάση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρήστος Αναστασίου συνοψίζοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα κατέληξε στη σύνταξη της πρότασης ότι το έργο επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν δημιουργεί καμιά αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο και λαμβανομένου το γεγονός της αρνητικής στάσης της τοπικής κοινωνίας πρότεινε στο σώμα να καταψηφίσει την εισήγηση της περιβαλλοντολογικής μελέτης.
Το σώμα συμφώνησε και ομόφωνα αποφάσισε την μη έγκριση της μελέτης.


επικοινωνιστε μαζι μας