Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές στην πόλη των Τρικάλων


Η οδός Καραϊσκάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία περίληψη της παλιάς πόλης των Τρικάλων, η οποία ανήκει στη γοητευτική συλλογή των μικρών δρόμων της, που αξίζει να εστιάσει κανείς την προσοχή του και να ανακαλύψει μικρά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια της παλιάς εποχής.
Αυτό που κάνει την οδό Καραϊσκάκη κάπως ιδιαίτερη είναι ότι, τμηματικά και κατά μήκος της περικλείει ανθολογίες Τρικαλινών κτιρίων χαμηλής δόμησης, από αμιγώς νεοκλασικά έως πρόσφατης κατασκευής κτίρια, που διατηρούν την αίγλη και τον χαρακτήρα της παλιάς πόλης. Άλλα παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και άλλα απλώς ενυπάρχουν στην ηρεμία της. 


Αν βρεθείτε εκεί διασχίστε την όλη.
Εδώ, περιγραφικά και φωτογραφικά εστιάζουμε στο δεύτερο μισό της τμήμα και στην δεξιά πλευρά της οδού, όπως την ανεβαίνουμε από την διασταύρωση της οδού Κονδύλη μέχρι τo τέλος της, στη συνοικία Βαρούσι. Πίσω δηλαδή από το κτίριο του ΟΤΕ, όπου εκεί η οδός μοιάζει ήσυχη καθώς είναι μονόδρομος και σε ορισμένο τμήμα πεζόδρομος.
Μετά την οδό Τιουσόν, αριστερά, μπορεί να δει κανείς ένα ενδιαφέρον ανακαινισμένο κτίριο, όπου παλαιότερα λειτούργησε ως οίκος ανοχής και ονομαζότανε το σπίτι της Νίνας. Σταθείτε και θαυμάστε το μπαλκόνι με τα περίτεχνα κιγκλιδώματα και τις θολωτές παραθυρόπορτες.  


Λίγο πιο δίπλα, στο αριθμό 56, δείτε την πρόσοψη ενός συμπαθές τούβλινου διώροφου, όπου σήμερα στεγάζει την ταβέρνα «Κατώγι». Λίγο μετά και μέχρι τον αριθμό 66, ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ωραία συστάδα προσόψεων πέτρινων και τούβλινων κτιρίων, που αναπτύσσονται και ανασυνθέτουν την καθημερινότητα της παλιάς πόλης των Τρικάλων, με μια χαμηλόφωνη περηφάνια. Αυτή η περίκλειστη αίσθηση μοιάζει πιο έντονη και πιο μυστηριακή στην ηρεμία του δρόμου τις ηλιόλουστες Κυριακές.


Αλλά και στη διασταύρωσή της με την οδό Νικοτσαρά υπάρχει ένα γωνιακό, από τα εναπομείναντα γοητευτικά κτίρια του Μεσοπολέμου, που διεκδικεί με επιβλητικότητα την παρουσία του στο χώρο.


Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο τμήμα της οδού Καραϊσκάκη στολίζει ένα πέτρινο διώροφο νεοκλασικό σπίτι και καταλήγει στη συνοικία του Βαρουσίου, όπου την καλωσορίζει από ψηλά το ρολόι του κάστρου των Τρικάλων.

επικοινωνιστε μαζι μας