Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πρόταση για ανακήρυξη του δάσους της "Παναγίας" Βαλτινού ως δάσος Φράξου



Τα δάση Φράξου αποτελούν πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα. Φυτοκοινωνίες του είδους Φράξου είναι σπάνιες σε αμιγή σύνθεση και διακρίνονται για τη φυσική τους ομορφιά, την οικολογική και βιολογική αξία τους.
Ένα τέτοιο δάσος είναι και το δάσος της «Παναγίας» Βαλτινού.
Ο Δήμος Τρικκαίων προτίθεται να συντάξει και να υποβάλλει ειδική Περιβαλλοντική  Μελέτη για τις δύο αμιγείς συστάδες Φράξου στις θέσεις «Παναγία» Βαλτινού και Δενδροχωρίου, συνολικής έκτασης περίπου 40 στεμμάτων, ώστε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί και να ανακηρυχθούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Μνημεία Φύσης, στοχεύοντας στην προστασία, την αειφορική διαχείριση και ανάδειξη των δασικών οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λόγω της περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητάς αυτών των δασών, η ζωτικότητά τους κρίνεται αναγκαία και απαιτείται άμεσα η προστασία τους.
Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οικοτουριστικά και να
αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της περιοχής μας.
Παρόμοιας σύστασης δάσους, ο Φράξια Λεσινίου, που ήδη ανακηρύχθηκε το 1985, διατηρητέο μνημείο της φύσης, ως πολύτιμο υπόλειμμα αυτοφυούς φυτοκοινωνίας, με ιδιαίτερο βοτανικό, φυτογεωγραφικό και αισθητικό ενδιαφέρον και ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου Αιτωλικού.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα βίντεο από το δάσος του Φράξου, στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας:


επικοινωνιστε μαζι μας