Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα ποίησης


Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν και θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μμ στο Μύλου Ματσόπουλου, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα έλθουν και θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.
Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1970 και από τότε εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, πέντε πεζογραφικά βιβλία, τέσσερις τόμους δοκιμίων κι ένα βιβλίο μεταφράσεων του κινέζου ποιητή της δυναστείας των Τανγκ, Λι Χο. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικά σημειώματα στις εφημερίδες Η Καθημερινή και Η Αυγή και στα περιοδικά Αντί, η λέξη, Γράμματα και Τέχνες, Χάρτης, Το δέντρο, Εντευκτήριο, Νέα Πορεία, Poetix, Πλανόδιον, Φρέαρ  κ.α. Είναι συντάκτης του Βήματος από το 1991. Υπήρξε μέλος της επιτελικής ομάδας που συνέταξε τον Φάκελο Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (επιμελητής και συντάκτης).  Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Από το 1996 ως το 2001 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Congress) και από το 2003 ως το 2008 αντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Πέντε ποιητικά βιβλία του εκδόθηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σλαβομακεδονικά, τα σλοβενικά και τα εβραϊκά, κι ένα πεζογραφικό στα σερβικά.
Ο Αντώνης Κάλφας γεννήθηκε το 1956 στην Κατερίνη, όπου και ζει. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, μεσαιωνική και νεότερη ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και εργάζεται από το 1990 ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει ποιητικά βιβλία, φιλολογικές και ιστορικές μελέτες και ασχολείται επισταμένως με την λογοτεχνική κριτική. Διευθύνει τις εκδόσεις “Τραμ”.


Ο Γιώργος Μαρκόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1951, αλλά από το 1965 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και στατιστική. Παράλληλα με την ποίηση γράφει λογοτεχνικές κριτικές και άλλα κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έχει κυκλοφορήσει επτά ποιητικές συλλογές, μία με πεζά, δύο τόμους με κείμενά του για το έργο άλλων ποιητών, δύο μονογραφίες (για το ποδόσφαιρο στην ελληνική ποίηση και για το έργο του Τάσου Λειβαδίτη), ενώ έχει επιμεληθεί βιβλία γύρω από την ποίηση. Το 1996 τιμήθηκε με το "Βραβείο Καβάφη" στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1999 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του "Μη σκεπάζεις το ποτάμι", η οποία, στη συνέχεια, ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Αριστείο του 2000. Σε μετάφραση Michel Volkovitch εκδόθηκε στα γαλλικά μια επιλογή από όλες τις ποιητικές συλλογές του με τον γενικό τίτλο "Ne recouvre pas la riviere" (εκδ. Desmos/ "Cahiers grecs", Paris 2000). Το 2011 τιμήθηκε και πάλι με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για τη συλλογή του "Κρυφός κυνηγός", και με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1982, ενώ στο διάστημα 1984-1986 διετέλεσε μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.
Ο Νίκος Λάζαρης γεννήθηκε το 1947 στη Νίκαια του Πειραιά, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λυκόβρυση, όπου και κατοικεί μόνιμα. Σπούδασε δημοσιογραφία και κινηματογράφο. Επαγγελματικά, ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία (δημοσιογράφος σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά) και στη συνέχεια, με τη διαφήμιση (κειμενογράφος και διευθυντής δημιουργικού τμήματος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες). Εργάστηκε επίσης ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης (1994-2002) και ως διευθυντής στο Ίδρυμα "Τάκης Σινόπουλος -Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης" (2003-2006). Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1974, με τέσσερα ποιήματα στον τόμο "Κατάθεση '74". Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές "Ο βυθός της γκαζόζας", 1975, "Το δάσος των εκρήξεων", 1978, "Ερωτογράφημα", 1981, "Τα δέντρα τρέχουν βιαστικά", 1985, η συγκεντρωτική έκδοση "Ο βυθός της γκαζόζας και άλλα ποιήματα: 1975-1985", 1995 (εκτός εμπορίου), "Το αόρατο νήμα", Παρουσία, 2002, και η νέα συγκεντρωτική έκδοση "Η ένταση είναι διαρκής: ποιήματα 1975-2002", Τυπωθήτω, 2007. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής στα λογοτεχνικά περιοδικά "Γράμματα και Τέχνες" και "Πλανόδιον", ενώ με την ιδιότητα του κριτικού λογοτεχνίας, συνεργάζεται με τη "Νέα Εστία" και το "Πλανόδιον". Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Ιστορία Δικαίου στο Παρίσι.
Από το 1971 έως σήμερα δημοσίευσε δέκα ποιητικές συλλογές και διηύθυνε τα λογοτεχνικά περιοδικά  Η Νέα Ποίηση (1974-1976) και  Η Λέξη (1981-2010).
Δεκαοκτώ μεταφράσεις βιβλίων του έχουν κυκλοφορήσει από έγκυρους εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Η.Π.Α., Αργεντινή).
Του έχουν απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (1993), το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004), το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2004) και, για το σύνολο του έργου του,  το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών (2010).
Την παρουσίαση των ποιητών θα κάνουν τρικαλινοί ποιητές με μικρές εισηγήσεις πάνω στη ζωή και το έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας