Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Πρόταση για την ονοματοδοσία των γεφυριών του ποταμού Ληθαίου


Του Θωμά Δασκάλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Τρικκαίων, η οποία θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, με θέμα την ονοματοδοσία των γεφυρών της πόλης, θα ήθελα ως Δημότης να καταθέσω μια προσωπική άποψη και τεκμηριωμένη πρόταση. Και επειδή φρονώ ότι η ονοματοδοσία οδών, πλατειών, γεφυρών κλπ, είναι πάντα μια πολύ σοβαρή υπόθεση και αφορά τον σημειολογικό χαρακτήρα μιας πόλεως, το  θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη. Ελπίζω η πρότασή μου να ληφθεί υπ’ όψη από τους αρμοδίους της επιτροπής για την τελική διαμόρφωση της εισηγήσεώς των.
Η Τρίκκη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις, του κόσμου, συνδέεται άρρηκτα και ταυτίζεται με το πρόσωπο του Ασκληπιού. Έχουμε αυτήν την ανεκτίμητη ιστορική μοναδικότητα να διεκδικούμε την γενέτειρα της Ιατρικής Επιστήμης, όπως αυτή εκφράστηκε και προσωποποιήθηκε στο πρόσωπο του Ασκληπιού αλλά και στα πέριξ αυτού οικογενειακά του πρόσωπα. Η Ελληνική σκέψη πάντα προσωποποιούσε Ιδέες, εκφάνσεις του θείου, φαινόμενα κλπ. Αυτή είναι η ιστορική ταυτότητα της πόλης μας η οποία την κάνει γνωστή και σεβαστή σε όλον τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή αυτής της κληρονομιάς η οποία αναμφίβολα σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της πόλεώς μας, τις πρωτοποριακές καινοτόμες δραστηριότητες, τον μουσικό πλούτο, τις διακρίσεις σε διαγωνισμούς μαθηματικούς, καλλιτεχνικούς, κλπ. θα προσδώσει πρόσθετη και ξεχωριστή ακτινοβολία  στην ιστορική και τουριστική προβολή του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και επιπλέον συνάδει και με την πρωτοβουλία στην οποία μετέχει και ο δήμος μας, για την διασύνδεση των Ασκληπιείων με την δημιουργία του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων», αλλά και με τις προσπάθειες για την Δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου και βοτάνων Ασκληπιού καθώς και την ανάδειξη των Ιαματικών πηγών στο Ρίζωμα.
Θα πρότεινα λοιπόν στις γέφυρες κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού να δοθούν ονόματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον Ασκληπιό και την Τρίκκη.
Εκ των πολλών ονομάτων και προσωνυμιών επέλεξα εκείνα τα οποία εκτός της ιστορικής σημειολογικής παραπομπής, να είναι εύηχα, ευκολομνημόνευτα, και να μπορούν να αποδοθούν με λατινικούς χαρακτήρες για την αναγραφή των σε τουριστικούς οδηγούς,  ηλεκτρονικούς χάρτες (google maps, G.I.S.)  κλπ.
Στα άκρα της κάθε Γέφυρας θα αναγράφεται σε καλαίσθητη πινακίδα το όνομα  καθώς και σύντομη ιστορική παραπομπή.
Ως εκ τούτου προτείνω τις παρακάτω ονοματοδοσίες:


•    Γέφυρα ΤΡΙΚΚΗΣ αντί «γέφυρα Τρικκαίογλου». ΤΡΙΚΚΗ το πανάρχαιο προ-Ομηρικό όνομα της πόλεώς μας.


•    Γέφυρα ΑΚΕΣΩ,   αντί γέφυρα Βουβής. ΑΚΕΣΩ κόρη του Ασκληπιού που συμβόλιζε την θεραπεία. (εκ του  ακεστήρ ή ακέστωρ, που σημαίνει θεραπεία, θεράπων ιατρός, ιατρικόν φάρμακον, Σωτήρ).



•    Γέφυρα ΚΟΡΩΝΙΔΟΣ ή ΚΟΡΩΝΗΣ αντί γέφυρας «Γούρνας». Η ΚΟΡΩΝΗ ή ΚΟΡΩΝΙΔΑ ήταν μητέρα του Ασκληπιού η οποία έμεινε έγκυος από τον Απόλλωνα. Συμβολίζει την εκ θεού αποκάλυψη της Ιατρικής Τέχνης εις το ανθρώπινο γένος. Εξ ου και οι δύο κεντρικές συμβάλλουσες οδοί, Ασκληπιού και Απόλλωνος. Μπορεί βεβαίως το όνομα «γούρνα» να προέρχεται από την αρχαία λέξη «γρώνη» ή «γρώνος»  (κοίλη πέτρα, σπήλαιον, σκάφη ζυμώματος), η νεοελληνική της όμως απόδοση είναι κακόηχη και άνευ ουσιαστικής σημασίας.


•    Ως Γέφυρα ΗΠΙΟΝΗΣ, να ονομαστεί η πεζογέφυρα στην οποία είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Ασκληπιού. Η ΗΠΙΟΝΗ ήταν η σύζυγος του Ασκληπιού. Ήταν η μητέρα των θυγατέρων του, οι οποίες είχαν τα ονόματα Ιασώ, Αίγλη, Πανάκεια, Υγεία και Ακεσώ. Τιμάτο ως δευτερεύουσα θεότητα παρά τον Ασκληπιό.


•    Γέφυρα ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ να ονομαστεί η κεντρική μεταλλική γέφυρα και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετηθεί το προτεινόμενο από την επιτροπή όνομα «Γέφυρα Ελληνο-Γαλλικής φιλίας, το οποίο είναι παντελώς άστοχο και ασύμβατο.


•    Γέφυρα ΑΙΓΛΗΣ  και όχι «γέφυρα Μαρούγκαινας».  Το σημερινό όνομα «Μαρούγκαινα» είναι εντελώς κακόηχο και βάρβαρο. Η ΑΙΓΛΗ ήταν και αυτή κόρη του Ασκληπιού και υποδηλώνει την αίγλη που αποκτά ο ασθενής μετά την θεραπεία του. Συνάδει απόλυτα και με το όνομα του εστιατορίου του ξενοδοχείου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ» στην πλ. Ρήγα Φεραίου, το οποίο ονομάζεται επίσης «ΑΙΓΛΗ».


•    Γέφυρα ΛΗΘΗΣ να ονομαστεί η Γέφυρα στο ξενοδοχείο «ΛΗΘΑΙΟΣ» (παλιό ΚΤΕΛ). Η Λήθη ήταν μητέρα του ποταμού Ληθαίου. Παραπέμπει και στο εδώ ψυχοπομπείο της αρχαιότητος απ’ όπου διήρχοντο οι ψυχές των τεθνεώτων, έπιναν από το νερό της Λήθης, ξεχνούσαν τα εγκόσμια και οδηγούντο στην χώρα των Μακάρων ή στον Άδη.


•    Γέφυρα ΜΑΧΑΩΝ, αντί γέφυρα του Γκίκα. (ο συντελεστής της κατασκευής της, ο τότε Υπουργός Δημ. Έργων, Σόλων Γκίκας,  μπορεί να τιμηθεί με την αναγραφή του ονόματός του  σε εμφανή πινακίδα). ΜΑΧΑΩΝ, Αρχίατρος και εκ των μεγαλυτέρων Ηρώων του Τρωϊκού πολέμου, γνήσιος γόνος των Ασκληπειάδων Τρίκκης. Τιμάτο σε όλον τον αρχαίο κόσμο και σήμερα πολλές κλινικές, Ιατρικά κέντρα  και μεγάλα νοσοκομεία στο εξωτερικό φέρουν το όνομά του, MACHAONE.


•    Τέλος ως Γέφυρα ΙΑΣΩ να ονομαστεί η γέφυρα προς το νοσοκομείο. ΙΑΣΩ κόρη του Ασκληπιού εκ του Ιάομαι, ΙΑΣΙΣ, Ιατρός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας