Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εντυπώσεις από την τελετή βράβευσης του Γυμνασίου Βαλτινού που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου.


Αξέχαστη στη μνήμη θα μείνει η επίσκεψή μας στην Κύπρο, αφενός γιατί συνδέεται με την απονομή του 1ου βραβείου που απέσπασε το σχολείο μας στο διαγωνισμό: «Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» και αφετέρου επειδή μας έκανε πλουσιότερους σε ιστορικές γνώσεις και ποικίλες εμπειρίες.
Στην εκδρομή συμμετείχαν τέσσερις μαθητές της Γ’ Τάξης και τέσσερις συνοδοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του σχολείου.
Αρχικά μεταβήκαμε μέσω του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου έγινε η πτήση για το νησί της Κύπρου. Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά το ΚΤΕΛ Τρικάλων που με γενναιόδωρη προσφορά συνέβαλε στη μεταφορά όλων μας στη συμπρωτεύουσα.
Με το ταξίδι αυτό οι μαθητές- μεταξύ άλλων - είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν τα συγκοινωνιακά μέσα που χρησιμοποιήσαμε: λεωφορείο, αστικό λεωφορείο κατά τη μετακίνηση στο αεροδρόμιο και τέλος το αεροπλάνο.


Μετά από μια ευχάριστη πτήση πάνω από το Αιγαίο, διάρκειας μιάμισης ώρας, προσγειωθήκαμε στην Πάφο. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε στην πόλη και να γνωρίσουμε από κοντά τα ιστορικά μνημεία της. Απολαύσαμε τον καφέ μας στην γεμάτη ζωή παραλία της, καθώς φέτος η Πάφος έχει ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποτελώντας έτσι πόλο έλξης πολλών τουριστών.
Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τη Λευκωσία, όπου έγινε η διαμονή μας για τρεις  ημέρες. Κατά τη διαδρομή Πάφο - Λευκωσία είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το αξιόλογο οδικό δίκτυο του νησιού. Θαυμάσαμε την ιδιαίτερη βλάστηση με τις μπανανιές και τους φοίνικες και διασχίσαμε την όμορφη πόλη της Λεμεσού.

Κατά τη διαμονή μας στη Λευκωσία, επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης και τα ιστορικά μνημεία της. Η ιστορία και ο αγώνας (ΕΟΚΑ) του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία του από τους Άγγλους αποικιοκράτες ζωντάνεψε μέσα από την αφήγηση προσώπου - συγγενή ενός εκ των αγωνιστών του κυπριακού αγώνα, κατά την επίσκεψή μας στα «φυλακισμένα μνήματα».
Η είσοδός μας στα Κατεχόμενα, αποτέλεσε θλιβερή εμπειρία, αφού βιώσαμε όλα τα συναισθήματα που γεννά η παράνομη κατοχή. Παράλληλα γνωρίσαμε τη διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ήταν ιδιαιτέρως τιμητικό για μας να παρευρεθούμε και να διακριθούμε ανάμεσα σε 1000 σχολεία, 75.000 μαθητές και 9000 δημιουργίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.


Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι ηθικές αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως, αλλά συνδέονται με τη συμμετοχή σε ηθικές πράξεις, αποκτιούνται με μακροχρόνια άσκηση και καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η διδασκαλία. Πετύχαμε λοιπόν με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτό να διδάξουμε στους μαθητές μας τις αρετές της φιλοπατρίας, της συμφιλίωσης των λαών, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ομόνοιας.
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε αποκομίζοντας θετικές εντυπώσεις για τον κυπριακό λαό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα βάσανα που τον κατατρέχουν. Συγχρόνως γεύσεις, χρώματα, ακούσματα μας πλημμύρισαν προσφέροντάς μας αισθητική απόλαυση και ευχαρίστηση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων που δέχθηκε να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση αυτού του ταξιδιού επωμιζόμενη ένα μέρος των δαπανών.

Σχετικές ιστοσελίδες (με τα βίντεο της εκδήλωσης):

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:
1. Καγιούλης Δημήτριος
2. Παπανικολάου Σπύρος
3. Γιοντζή Ελένη
4. Μπαρούτα Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας