Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο χαρταετός της καρδιάς μας


Η αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να κατακτήσει τα ουράνια με τον αγώνα του και το παιχνίδι με τους αιθέρες, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και διατηρεί ζωντανό το πατροπαράδοτο έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.
Με το πέταγμα του χαρταετού νιώθει να πετάει κι αυτός έστω κι αν στηρίζεται σε χάρτινα φτερά, έστω κι αν τον κρατάει κολλημένο στη γη ένα λεπτό σχοινί.
Η επιθυμία της κατάκτησης των αιθέρων επαυξάνεται και από την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία με τον Θείο, γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με το έθιμο, οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν να δούνε τις ευχές τους που κρέμονταν επάνω του, να πραγματοποιούνται.


Τρία σκίτσα με θέμα τον χαρταετό, φιλοτεχνημένα από τον Δημήτρη Τσιγάρα αναπαριστούν την διαδικασία του πετάγματος χαρταετού και δίνουν την ευκαιρία για ένα νοσταλγικό κοίταγμα, προτρέποντας σε όλους την αναβίωση του εθίμου.
Αν αποφασίσετε την Καθαρά Δευτέρα να πετάξετε χαρταετό και θέλετε να τον φτιάξετε μόνοι σας ακολουθούν παρακάτω μια σειρά από χρήσιμες οδηγίες .


Οδηγίες κατασκευής χαρταετού

Τα υλικά που χρειάζονται και τα μέρη του χαρταετού.
Ο χαρταετός αποτελείται από το ιστίο (κυρίως στέλεχος), το σκελετό, την ουρά, τα ζύγια, την καλούμπα και το σκοινί. Για την κατασκευή του χρειάζονται δύο ή τρεις βέργες από καλάμι, ένα κομμάτι χαρτόνι ή πλαστικό, σπάγκος, σύρμα, κολλητική ταινία και κόλλα και χάρτινα ή πλαστικά κομμάτια, κομμένα σε λωρίδες για την ουρά. Αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως... κινέζικα, δείτε τι είναι το καθένα και πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε:

επικοινωνιστε μαζι μας