Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

1ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Βαλτινού


Μια νέα πανελλαδική διάκριση σημείωσε το Γυμνάσιο Βαλτινού μετά τη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό:
Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το σχολείο μας βραβεύεται κι αυτή τη φορά απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «τρισδιάστατες κατασκευές».
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.


Το όλο εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει και πάλι ο κύριος Παπανικολάου Σπύρος, μαθηματικός του σχολείου, ο οποίος αποτέλεσε για τους μαθητές τον κύριο εμπνευστή, οργανωτή και συντονιστή του προγράμματος.
Στην επίπονη εργασία έλαβαν μέρος δέκα μαθητές της Γ΄ Τάξης που ενημερώθηκαν για τον κυπριακό ελληνισμό, κατανόησαν το εθνικό μας πρόβλημα (το κυπριακό), προβληματίστηκαν σχετικά με τα δημοκρατικά ιδεώδη και αποφάσισαν να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από μία τρισδιάστατη κατασκευή με θέμα τη διχοτόμηση του νησιού της Κύπρου. Στην προσπάθειά τους αρωγός και σύμβουλος στάθηκε στο πλευρό τους η καθηγήτρια τεχνολογίας κυρία Δέσποινα Χαραλαμποπούλου, προσφέροντας πολύτιμες πρακτικές συμβουλές.

Πρόταση για την ονοματοδοσία των γεφυριών του ποταμού Ληθαίου


Του Θωμά Δασκάλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Τρικκαίων, η οποία θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, με θέμα την ονοματοδοσία των γεφυρών της πόλης, θα ήθελα ως Δημότης να καταθέσω μια προσωπική άποψη και τεκμηριωμένη πρόταση. Και επειδή φρονώ ότι η ονοματοδοσία οδών, πλατειών, γεφυρών κλπ, είναι πάντα μια πολύ σοβαρή υπόθεση και αφορά τον σημειολογικό χαρακτήρα μιας πόλεως, το  θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη. Ελπίζω η πρότασή μου να ληφθεί υπ’ όψη από τους αρμοδίους της επιτροπής για την τελική διαμόρφωση της εισηγήσεώς των.
Η Τρίκκη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις, του κόσμου, συνδέεται άρρηκτα και ταυτίζεται με το πρόσωπο του Ασκληπιού. Έχουμε αυτήν την ανεκτίμητη ιστορική μοναδικότητα να διεκδικούμε την γενέτειρα της Ιατρικής Επιστήμης, όπως αυτή εκφράστηκε και προσωποποιήθηκε στο πρόσωπο του Ασκληπιού αλλά και στα πέριξ αυτού οικογενειακά του πρόσωπα. Η Ελληνική σκέψη πάντα προσωποποιούσε Ιδέες, εκφάνσεις του θείου, φαινόμενα κλπ. Αυτή είναι η ιστορική ταυτότητα της πόλης μας η οποία την κάνει γνωστή και σεβαστή σε όλον τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή αυτής της κληρονομιάς η οποία αναμφίβολα σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της πόλεώς μας, τις πρωτοποριακές καινοτόμες δραστηριότητες, τον μουσικό πλούτο, τις διακρίσεις σε διαγωνισμούς μαθηματικούς, καλλιτεχνικούς, κλπ. θα προσδώσει πρόσθετη και ξεχωριστή ακτινοβολία  στην ιστορική και τουριστική προβολή του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και επιπλέον συνάδει και με την πρωτοβουλία στην οποία μετέχει και ο δήμος μας, για την διασύνδεση των Ασκληπιείων με την δημιουργία του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων», αλλά και με τις προσπάθειες για την Δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου και βοτάνων Ασκληπιού καθώς και την ανάδειξη των Ιαματικών πηγών στο Ρίζωμα.
Θα πρότεινα λοιπόν στις γέφυρες κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού να δοθούν ονόματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον Ασκληπιό και την Τρίκκη.
Εκ των πολλών ονομάτων και προσωνυμιών επέλεξα εκείνα τα οποία εκτός της ιστορικής σημειολογικής παραπομπής, να είναι εύηχα, ευκολομνημόνευτα, και να μπορούν να αποδοθούν με λατινικούς χαρακτήρες για την αναγραφή των σε τουριστικούς οδηγούς,  ηλεκτρονικούς χάρτες (google maps, G.I.S.)  κλπ.
Στα άκρα της κάθε Γέφυρας θα αναγράφεται σε καλαίσθητη πινακίδα το όνομα  καθώς και σύντομη ιστορική παραπομπή.
Ως εκ τούτου προτείνω τις παρακάτω ονοματοδοσίες:


•    Γέφυρα ΤΡΙΚΚΗΣ αντί «γέφυρα Τρικκαίογλου». ΤΡΙΚΚΗ το πανάρχαιο προ-Ομηρικό όνομα της πόλεώς μας.


•    Γέφυρα ΑΚΕΣΩ,   αντί γέφυρα Βουβής. ΑΚΕΣΩ κόρη του Ασκληπιού που συμβόλιζε την θεραπεία. (εκ του  ακεστήρ ή ακέστωρ, που σημαίνει θεραπεία, θεράπων ιατρός, ιατρικόν φάρμακον, Σωτήρ).

επικοινωνιστε μαζι μας