Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι πέντε ΕΠΟΝνίτες


«Λατρευτέ μου Πατέρα.
Σε δυο ώρες θα με κρεμάσουν στην πλατεία γιατί είμαι πατριώτης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Μην πικραίνεσαι Πατέρα. Αυτό ήτανε γραφτό για μένα. Πεθαίνω με παρέα. Αντίο,… φιλώ την μητέρα και όλους. Χαιρετισμούς στους γείτονες. Καλή αντάμωση στον άλλο Κόσμο. Θα σας περιμένω Και η μέρα που θα φτάσετε θα είναι για μένα γιορτή. Τα πράγματά μου θα τα πάρετε από την αστυνομία. Το Πορτοφόλι δεν έχει μέσα τίποτα. Όμως είναι καινούργιο. Πάρτο εσύ πατέρα. Γεια σας. Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος γιατί δεν θα ακούσει τις καμπάνες της Ελευθερίας. Αντίο..Ζήτω η Ελευθερία… Κώστας. Ήταν γραφτώ να πεθάνω Απρίλη».
Το συγκλονιστικό αυτό γράμμα με τα τελευταία λόγια του 22 χρονου Κώστα Σύρμπα, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μαζί με τους 4 συναγωνιστές του ΕΠΟΝίτες, Στέργιο Γάτσα, 24 ετών, Ιωάννη Μπριάζη, 29 ετών, Κωνσταντίνο Στεργιόπουλο, 27 ετών και Απόστολο Τσανάκα, 22 ετών, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει τη μνήμη να ξεθωριάσει, το ηρωικό τους παράδειγμα.


Στις 18 Απριλίου 1944 θυσίασαν τα νιάτα τους κι έχυσαν το αίμα τους για μια πατρίδα ελεύθερη.
Πέντε παλικάρια που εντάχθηκαν στις γραμμές της ΕΠΟΝ μαζί με χιλιάδες νέες και νέους και ρίχθηκαν με όλη τους την ψυχή και την καρδιά στη μάχη ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.
73 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που οι ναζί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους, κρέμασαν στην πλατεία των Τρικάλων τους πέντε ΕΠΟΝίτες.


Την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 στις 12 το μεσημέρι στον τόπο μαρτυρίου και θυσίας τους, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα τιμηθεί η μνήμη τους, ως ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού. Πάντα θα εμπνεόμαστε από τα ιδανικά και τους αγώνες τους.

επικοινωνιστε μαζι μας