Κυριακή 23 Απριλίου 2017

«Ο Αη Γιώργης και το Θεριό»




Στο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ» υπάρχει ένα έμμετρο παραμύθι για τον «Αη Γιώργη», που γιορτάζει σήμερα.
Εδώ είναι ένα απόσπασμα από την συγχωριανή μας λαϊκή αφηγήτρια Σαββούλα Ριζαργιώτη. Η ερμηνεία της κυρα-Σαββούλας είναι μοναδική. Από τα διαμάντια της λαϊκής αφήγησης! 

Το νέο βιβλίο του Νικολάου Χιώτη. «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Τα αρχεία αποκαλύπτουν την ιστορία τους»


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νικολάου Χιώτη με τίτλο «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Τα αρχεία αποκαλύπτουν την ιστορία τους».
Ο σχεδιασμός και η στοιχειοθεσία του βιβλίου έγιναν στις Γραφικές Τέχνες: Δημήτρη Τσιγάρα και η εκτύπωση στο ΠΑΝΤΥΠΟ.
Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα Νικολάου Χιώτη, που αφορά στην ιστορία και στην παράδοση του χωριού Μεγάλα Καλύβια των Τρικάλων.
Όπως αναφέρει στον πρόλογό του, ο συγγραφέας αξιοποίησε τις προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, οι οποίες αποτέλεσαν το πιο συναρπαστικό μέρος της όλης μελέτης τους και του μετέφεραν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας, πολλές εκ των οποίων διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με βιβλιογραφικές πηγές.
Η αναφορά του ξεκινά από τη χρονική περίοδο της εμφάνισης των πρώτων οικισμών, που αποτέλεσαν τη βάση της δημιουργίας των Μεγάλων Καλυβίων, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Το μεγαλύτερο βάρος όμως  πέφτει στην περίοδο από το 1880 μέχρι το 1980.
Στις 290 σελίδες του βιβλίου γίνεται μια ολοκληρωμένη αναφορά στους οικισμούς που αποτέλεσαν τα Μεγάλα Καλύβια, με βάση τα νεότερα αρχεία των μοναστηριών της περιοχής, των τουρκικών απογραφικών κατάστιχων και άλλων γραπτών αναφορών και ευρημάτων. Περιγράφονται τα γεωγραφικά και εδαφολογικά στοιχεία της περιοχής  και γίνεται αναφορά στους κατοίκους, τη γλώσσα τους και την εξέλιξη του πληθυσμού του χωριού. Παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται μέσα από παράθεση εγγράφων και δημοσιευμάτων εφημερίδων της εποχής, η γαιοκτησία στα Μεγάλα Καλύβια, πριν και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Επίσης, γίνεται αναφορά στην επανάσταση του Χατζηπέτρου το 1854 και στην συμβολή των Μεγαλοκαλυβιωτών καθώς και στη μετοίκιση κατοίκων του χωριού στην περιοχή Λαμίας. 

επικοινωνιστε μαζι μας