Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, στη χώρα μας, για επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.



Όταν λαμβάνονται αποφάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες που, πατώντας στο κενό της θεσμικής διοίκησης, αποφασίζουν κόντρα σε εκπεφρασμένες πολιτικές αποφάσεις Περιφερειών και Δήμων ή άλλων φορέων που εμπίπτουν μέχρι σήμερα στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τότε κάτι δεν πάει καλά στο όλο θέμα. 
Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, στη χώρα μας, για επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.
Σε μια πρόχειρη έρευνα που έγινε ανά τη χώρα μας διαπιστώνεται ότι οι κάτοικοι και οι φορείς των περιοχών όπου δημιουργούνται μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά, αντιδρούν και δεν δέχονται την εγκατάστασή τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω ορισμένες περιπτώσεις:
Δήμος Βόλου.
Δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες για τους σταθμούς καύσης βιορευστών
Ο Δήμος Βόλου επιστρέφει τις μελέτες στις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
Όπως είναι γνωστό, δύο εταιρείες προσανατολίζονται στη δημιουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών. Πρόκειται για σταθμούς που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιημένα τηγανέλαια αλλά και λάδια όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο. Μέσα από την καύση, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ...
Δήμος Ρόδου:
«Κόκκινο» Για τη μονάδα βιοκαυσίμων στις Πεταλούδες
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, για την επένδυση μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην περιοχή των Πεταλούδων.
Στη σχετική συνεδρίαση, που έγινε παρουσία πολιτών, επισημάνθηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια επένδυση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Κοιλάδα Πεταλούδων και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη...
Μεσολόγγι. 
Στο Ευηνοχώρι για τα 4 εργοστάσια βιορευστών στον κάμπο
Στο  Μεσολόγγι η κατασκευή τεσσάρων τέτοιων μονάδων είναι σε εξέλιξη, με αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Πρόκειται για τέσσερα μικρά εργοστάσια τα οποία θα φτιαχτούν μέσα στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα και δίπλα σε περιοχές με έντονη γεωργία και κτηνοτροφία. 
Την Τετάρτη 9/8 και ώρα 8.30 θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ευηνοχωρίου (πλατεία ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, άνω Ευηνοχώρι) για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής.
Από τον Φεβρουάριο του 2017έχει ανοίξει στην περιοχή μας το θέμα της δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιορευστών. Η πρώτη ύλη (βιορευστά) για τα εργοστάσια αυτά θα έρχεται από αλλού (κυρίως από το εξωτερικό) με φορτηγά και θα καίγονται με άγνωστες (αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες) επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και τις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρη την περιοχή...

ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ


ΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ένα καινούργιο κύμα επενδύσεων στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά και πιο συγκεκριμένα από πρωτογενή ή χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, αφού προηγούμενα υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία. 
Στο Μεσολόγγι η κατασκευή τεσσάρων τέτοιων μονάδων είναι σε εξέλιξη, με αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, στη Ρόδο (περιοχή Πεταλούδας) με αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών φορέων, στο Βαλτινό Τρικάλων και αλλού. 
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι μονάδες καύσης εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη κλπ), δεν τις καθιστά ακίνδυνες για το περιβάλλον με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου κλπ να αφήνουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Βέβαια η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατατάσσει τα βιορευστά στις ΑΠΕ, με την έννοια ότι πρόκειται για βιομάζα, που προέρχεται από φυτά, τα οποία με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν ισοσκελίσει το διοξείδιο του άνθρακα, που δεσμεύουν, με αυτό της εκπομπής από την καύση.
Αυτό έχει πρακτική αξία βέβαια, όταν μιλάμε για εγχώρια παραγόμενα τηγανέλαια, που προφανώς δεν πρέπει να απορρίπτονται στο περιβάλλον με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας λειτουργούν μονάδες παραγωγής βιοντήζελ με πρώτη ύλη χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια ή προϊόντα από ενεργειακές καλλιέργειες. Το παραγόμενο υλικό πουλιέται στις εταιρείες καυσίμων ως πρόσμεικτο στο πετρέλαιο κίνησης (ποσοστό ανάμειξης έως 7%).  
Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα:
Από πού θα προμηθεύονται την πρώτη ύλη οι μονάδες καύσης τηγανέλαιων, όταν σήμερα η διαθέσιμη εγχώρια απορροφάται εξ ολοκλήρου από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοντήζελ; 
Όπως οι ίδιοι οι επενδυτές ομολογούν (Ρόδος) ή αφήνουν να εννοηθεί (Μεσολόγγι), με εισαγωγή τηγανέλαιων από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ένα αισθητό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μεταφοράς και μια αντιοικολογική πρακτική, που δεν διαχειρίζεται τα όποια απόβλητα (ακόμα και αυτά που χαρακτηρίζονται ως ΑΠΕ) στον τόπο παραγωγής τους, αλλά κάπου αλλού.
Πώς προκύπτει το οικονομικό όφελος για τον επενδυτή με δεδομένα τα μεγάλα κόστη μεταφοράς και το κόστος αγοράς της εισαγόμενης πρώτης ύλης;
Με την μεγάλη επιδότηση στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ ως ΑΠΕ  (0,2€/ΚWH), όταν η ΔΕΗ την πουλά στους οικιακούς καταναλωτές με τη μισή τιμή (0,1€/KWH). Τη διαφορά, φυσικά, την πληρώνουμε εμείς μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που ισχύει για όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και, αν το Τέλος αυτό είναι απαραίτητο για τις πρωτογενείς πηγές ανανεώσιμης ενέργειας (ήλιος, αέρας, νερό), τι νόημα έχει για  την  επεξεργασία εισαγόμενων πρώτων υλών, που σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε και διαφορετικά;
Ποιες «τεχνικές» χρησιμοποιούνται  για γρήγορες και πιο αποδοτικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα;

επικοινωνιστε μαζι μας