Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Κατατέθηκε η προσφυγή για τα βιορευστά στο Βαλτινό


Τάχιστη και εμπεριστατωμένη η αντίδραση του Δήμου Τρικκαίων και η κατάθεση προσφυγής για την επιχειρούμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό. Όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, εξειδικεύοντας τις απόψεις του στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει το αίτημα των κατοίκων.
Έτσι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας. Η μελέτη κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  στα Τρίκαλα και θα διαβιβαστεί στα κεντρικά της Διοίκησης, στη Λάρισα, ενώ κοινοποιήθηκε  και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη.
Οι λόγοι που προβάλλει ο Δήμος αφορούν στην έλλειψη περιβαλλοντικής προστασίας, στις ελλείψεις της νομοθεσίας για παρόμοιες επενδύσεις, σε γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων για θέματα, στην αντίθεση στις θεωρίες για οικονομικά οφέλη στην περιοχή, στη μη αιτιολόγηση της απόφασης, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των οργάνων του Δήμου.
Σε γενικές γραμμές, η προσφυγή επισημαίνει ότι η μονάδα προκαλεί περιβαλλοντική υποβάθμιση, χωρίς καμία αναπτυξιακή ωφέλεια, έστω και σε επίπεδο απασχόλησης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της κατασκευής της, με περιβαλλοντική ρύπανση από τη  συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων ελαίων και την καύση τους.

Γραφείο Τύπου Δήμου Τρικκαίων

επικοινωνιστε μαζι μας