Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Φωτογραφικό υλικό του Βαλτινού σε εκπομπή της ΕΡΤ



Στην εκπομπή «Τα στέκια» της ΕΡΤ, Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού, μια σειρά ντοκιμαντέρ, του Νίκου Τριανταφυλλίδη παρουσιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017 το θέμα «Το Γραφείο Συνοικεσίων». Στην εκπομπή μεταξύ άλλων προβλήθηκαν και πολλές φωτογραφίες από νεόνυμφα ζευγάρια του Βαλτινού. Η άντληση του φωτογραφικού υλικού έγινε από το Ηλεκτρονικό Λαογραφικό Μουσείο Βαλτινού.
Για να δείτε την εκπομπή πατήστε http://webtv.ert.gr/ert2/ta-stekia-ert/16noe2017-ta-stekia-neos-kyklos/
Λίγα λόγια για την εκπομπή
Ο επιτυχημένος γάμος, μεταπολεμικά, ορίζει την απόλυτη ενσάρκωση του «ελληνικού ονείρου».
Με δεδομένο ότι οι αναταράξεις του συναισθήματος που προκαλεί ο έρωτας κάθε άλλο παρά αποτελούσαν ορθό οδηγό επιλογής συντρόφου, η προξενήτρα αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της «μεθοδευμένης» συναλλαγής! Έτσι, σταδιακά, μετατρέπεται στο πιο σεβαστό πρόσωπο της γειτονιάς, επιστρατεύοντας την πειθώ της, μεταφέροντας εκατέρωθεν τις απαιτούμενες πληροφορίες και, εν τέλει, ενώνοντας τα ζευγάρια στο όνομα της «ιερής συμμαχίας» των δύο φύλων.
Τα χρόνια περνούν, η κοινωνία και οι απαιτήσεις της αλλάζουν και η προξενήτρα αντικαθίσταται από τα πρώτα γραφεία συνοικεσίων, έναν τόπο γνωριμιών όπου με απόλυτη εχεμύθεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα συντελείται η «ανώτερη ένωση» των άλλοτε ασύμπτωτων κόσμων! Ευκατάστατοι κύριοι, εμφανίσιμες δεσποινίδες, μορφωμένοι και καλοστεκούμενοι νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που αναζητούν συντροφιά (με καλό σκοπό) συμμετέχουν σε ένα δίκτυο που υπηρετεί πιστά και αδιάκοπα την ιδέα του «ιδανικού συζυγικού μοντέλου».
Οι, αεικίνητοι, ιδιοκτήτες των γραφείων συνοικεσίων εκπληρώνουν αυτό που οι συνθήκες της ζωής δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν για τους ενδιαφερόμενους: να τους φέρουν σε επαφή με το άλλο τους μισό, εκείνο, δηλαδή, που συνδυάζει τον έρωτα με τις αντικειμενικές προϋποθέσεις.
Σήμερα, όπου οι γνωριμίες έχουν μεταφερθεί από τα μπαρ στο διαδίκτυο, τα γραφεία συνοικεσίων επιμένουν να υπάρχουν σε πείσμα των καιρών και εκείνων που τα θεωρούν παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα «στέκια».
Η εκπομπή επισκέπτεται κάποια απ’ αυτά, συνομιλεί με τους σύγχρονους προξενητάδες και γνωρίζει ερωτευμένα ζευγάρια που αφηγούνται ιστορίες έρωτα και βαθιάς αγάπης!
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή: ΕΡΤ

επικοινωνιστε μαζι μας