Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Οι ευχές των εορτών



Χριστούγεννα: Ευφάνταστες φανταχτερές διακοσμήσεις, πολύχρωμα στολίδια, λαμπερά φωτάκια και πανέμορφες βιτρίνες σε κάθε γωνιά. Έφτασε η εποχή που προσπαθώντας όλοι με πλαστό ή πραγματικό τρόπο να ξορκίσουν τη μιζέρια και τη στεναχώρια- που ιδιαίτερα σαν χώρα μας περιβάλλει τα τελευταία χρόνια- το μόνο που τελικά καταφέρνουν είναι να δώσουν αφορμή για μεγαλύτερη μελαγχολία. Προσπαθώντας να αγγίξουν τις λαμπερές κανονιστικές επιταγές της Χριστουγεννιάτικης περιόδου που προβάλλουν τα media, όλοι πρέπει να αυτοπαρουσιάζονται γελαστοί κι ευτυχισμένοι, διασκεδάζοντας έντονα, πίνοντας μέχρι τελικής πτώσης και κυρίως ψωνίζοντας μετά μανίας.
Στην ουσία το δίλημμα έχει ως εξής: Είτε αποφασίζουμε να φορέσουμε το κουστούμι που μας επιβάλλει η εορταστική περίοδος, και να συμμετέχουμε στο πάρτι προφασιζόμενοι πως όλα πάνε καλά- θολωμένοι από τη λάμψη, είτε επιλέγουμε να αντισταθούμε στο ψέμα, κρατώντας ζωντανή την πραγματική ελπίδα, διακρίνοντας εκείνη την ακτίνα φωτός που μας επιτρέπει να διατρέξουμε μια αξιοπρεπή πορεία. Τιμώντας δηλαδή με τις επιλογές μας όλα εκείνα τα μικρά, σιωπηλά, απλοϊκά και ακίνδυνα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν διδάσκοντάς μας να ζούμε καλύτερα απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλη μας τη ζωή σε μια γιορτή, όχι απλώς μια μικρή περίοδο αυτής. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που συχνά φωτεινοί άνθρωποι αλλά και ιδιαίτερα πράγματα προσπερνιόνται και αφήνονται ανυπεράσπιστα, αντιμετωπιζόμενα από το σύνολο ως κίνδυνος και απειλή. Διότι μας απελευθερώνουν πραγματικά.
Η αναγκαστική διακοπή των καθημερινών μας δραστηριοτήτων που προσφέρει η εορταστική περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να σταματήσουμε και να κοντοσταθούμε σε όλη εκείνη την ομορφιά που μας περιτριγυρίζει καθημερινά. Την ομορφιά που προσπερνούμε ταχύτατα μιας και το προσηλωμένο μας βλέμμα, σε κάποιο ξένο προς εμάς στόχο που μας έχει επιβληθεί, δεν το επιτρέπει. Αυτές τις γιορτές ας εκμεταλλευτούμε τη μικρή ανάπαυλα που μας δίνεται από την τρελή και ξέφρενη κούρσα της καθημερινότητας για να ανακαλύψουμε την ομορφιά που πάλλεται στις ζωές μας από τη ζεστασιά μιας αγκαλιάς, τη μυρωδιά ενός φαγητού, την ανατολή του ήλιου. 

επικοινωνιστε μαζι μας