Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Το κλάμα και οι ευεργετικές ιδιότητές του



Για πάρα πολλά χρόνια τα δάκρυα θεωρούνταν σημάδι αδυναμίας σε κάποιο άτομο, μόνο και μόνο επειδή η πράξη του κλάματος συμβόλιζε μια ανώριμη προσωπικότητα. Επίσης, πολλοί πίστευαν ότι μερικοί άνθρωποι κλαίνε επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή σφάλματά τους κι απλώς γιατί ήθελαν να λάβουν λίγη συμπαράσταση. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας κι ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία.


Όταν είμαστε στενοχωρημένοι – κι όταν το εκφράζουμε κλαίγοντας – το σώμα αυτομάτως απελευθερώνει χημικές ουσίες που παίζουν τον ρόλο ενός φυσικού καταπραϋντικού, το οποίο βοηθάει νοερά την αντίληψή μας για τον πόνο. Η πράξη του κλάματος ενεργοποιεί δυο ειδών ορμόνες, που ονομάζονται οπιοειδή και η οξυτοκίνη, οι οποίες κάνουν την αίσθηση του πόνου λιγότερο δυνατή. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σαν ένα φυσικό αναισθητικό προσφέροντας μας γαλήνη και λίγη ανακούφιση.
Το έντονο κλάμα ενεργοποιεί την απελευθέρωση δυο ειδών ορμονών που λειτουργούν σαν φυσικά αναισθητικά κι έχουν την ικανότητα να εξαλείφουν τον πόνο. Τα δάκρυα μας βοηθούν να απομακρύνουμε τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα μας εξαιτίας του άγχους.


Με λίγα λόγια, το κλάμα είναι μια καλή άσκηση που μας βοηθάει να διατηρούμε το σώμα μας υγιές – είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κλαίμε όταν είμαστε πιεσμένοι ή ανησυχούμε για κάτι. Όταν τα δάκρυα έρχονται, αυτό αποτελεί μια πολύ φυσική διαδικασία κι αφού κλάψουμε συνήθως έχουμε την τάση να νιώθουμε λίγη γαλήνη.

επικοινωνιστε μαζι μας