Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις «Ο Παλιός Παντελεήμονας»


Στις γιορτές των Χριστουγέννων επισκέφθηκα, με καλή παρέα, το γραφικό χωριό, «Παλιό Παντελεήμονα» που βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 600 μέτρων, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.
Για κάμποση ώρα είχα περιηγηθεί ελεύθερος, μόνος σχεδόν, μέσα στο παραμυθένιο χωριό, γεμάτο ψιθύρους στα πλακόστρωτα στενά σοκάκια του και στα απρόσμενα περάσματα. Καθώς προχωρούσα από ένα στενό στο άλλο ένας μυστηριακός κόσμος ξανοίγονταν μπροστά μου. Παλιά πέτρινα αρχοντικά, ανακαινισμένα, στέγαζαν τώρα τους διάφορους ξενώνες με αυστηρή λιτότητα και περισσή αισθητική.
Ο Παλιός Παντελεήμονας έχει μια υποβλητική δύναμη αφήγησης. Μπορείς να ακούσεις τα βήματά σου στα πέτρινα καλντερίμια, μπορείς να φανταστείς τους λοιπούς ψιθύρους, βήματα που σβήνουν, παράθυρα που τρίζουν, γέλια που πνίγονται, να αισθανθείς τις μυρουδιές και τις γεύσεις, τα χρώματα στις αυλές... 


Κεντρικό σημείο η λιθόστρωτη πλατεία με το σχολείο, την εκκλησία, τα εστιατόρια και τα καφέ του.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του «χρώμα» καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του έφυγαν μαζικά προς το μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως, η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Σε αυτό συνέβαλε το παραδοσιακό, τοπικό του «χρώμα», καθώς και η μικρή απόσταση που τον χωρίζει από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Επέλεξα κάποιες οπτικές γωνίες, έβγαλα τη φωτογραφική μηχανή, και φωτογράφισα την γραφικότητα και τη μαγεία της αφεντιά του. Οι εικόνες ήταν τόσο ανήσυχες, που χρειάστηκε να τις αποδώσω και με τη ζωγραφική. Τις έκανα ασπρόμαυρα σκίτσα, με μολύβι και πενάκι και μαζί με τα διάφορα πληροφοριακά στοιχεία για το χωριό, επιθυμώ να τα μοιραστώ μαζί σας.

Δημήτρης Τσιγάρας

επικοινωνιστε μαζι μας