Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε επαρχιακές οδούς του ν. Τρικάλων λόγω υπερχείλισης του Πηνειού




Με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Τρικάλων απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι και εξασθενήσουν οι κρατούσες καιρικές συνθήκες, λόγω υπερχείλισης ποταμού και κάλυψης της Επαρχιακής Οδού μεταξύ των Δ.Δ. Βαλτινού και Δ.Δ. Δενδροχωρίου και συγκεκριμένα:
– Της Επαρχιακής οδού Παραποτάμου – Καλονέρου και στη διασταύρωση αυτής με την Επαρχιακή οδό Βαλτινού – Διαλεκτού & Επαρχιακή Οδό Μεγάρχης – Γενεσίου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
-Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού στο Δ.Δ Κλοκοτού, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Κλοκοτού-Τρικάλων -Μαραθέας Καρδίτσας ( ύψος Γέφυρας Κλοκοτού).
Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων ή την υπάρχουσα κατά περίπτωση σήμανση.


Πλημμυρισμένο το Βαλτινό



Πλημμυρισμένα σπίτια, ζημιές στο οδικό δίκτυο και απόγνωση από τους πληγέντες πολίτες, αφήνει στο πέρασμα της η πρωτοφανής κακοκαιρία που ως κύριο χαρακτηριστικό της είχε τις έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ανάρτησής του, το TV10 και παρουσιάζει το θέμα με διάφορες εικόνες «απείρου κάλλους» από το πλημυρισμένο Βαλτινό.


Από το περασμένο Σάββατο τα ποτάμια στα ριζά του Κοζιακα φούσκωσαν και υπερχείλισαν σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να πλημμυρίσουν ακόμη και οικίες στα χωριά Βαλτινό, Δενδροχώρι και Ματσουκεικα. Στο σημείο της υπερχείλισης επιχειρούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μηχανήματα του Δήμου Τρικκαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων αλλά και μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, δίνοντας πραγματική μάχη για να κρατήσουν τα νερά μακριά από τους οικισμούς, κάτι που δεν επιτεύχθηκε στις περιπτώσεις που προαναφέραμε. Η μόνη ελπίδα για την αποφυγή περισσότερων δυσάρεστων καταστάσεων στρέφεται στις διαθέσεις του καιρού και στο σταμάτημα των βροχοπτώσεων.




Εικόνες από το πλημυρισμένο Βαλτινό


Με το ξημέρωμα της Δευτέρας, η κατάσταση στο Βαλτινό αλλά και σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων βρίσκει και τις κατοικημένες περιοχές πνιγμένες και πλημυρισμένες από τα βροχόνερα. Ο Χρήστος Ιωάννου, ο Παναγιώτης Σταμούλης και ο Βασίλης Χύτας κατέγραψαν με το φακό τους κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες που μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί στο Βαλτινό και στα Ματσουκέικα.


Καιρός βροχερός



Η βροχή, άλλοτε καταιγίδα, άλλοτε μπουρίνι, άλλοτε ψιχάλισμα, άλλοτε κατακλυσμός, είτε την βλέπεις από το παράθυρο και την ακούς να πέφτει ενώ είσαι μέσα στο σπίτι, είτε τρέχεις να προλάβεις να μπεις κάτω από κάποιο υπόστεγο πριν γίνεις μούσκεμα, είτε τη φαντάζεσαι μια μέρα με αφόρητο καύσωνα, όπως και να ’χει, είναι μια ξαφνική κι απροσδόκητη αλλαγή στην καθημερινότητά μας.
Βιβλία που περιγράφουν το φυσικό καιρικό φαινόμενο της βροχής ή και γεγονότα όπως ο κατακλυσμός του Νώε καθώς και ιστορίες που μιλάνε για τα συναισθήματα που συχνά μας προκαλεί η βροχή έχουν τη θέση τους αυτή τη φορά στο θέμα της εβδομάδας.
Ψυχραιμία λοιπόν. Με ομπρέλες γαλότσες κι αδιάβροχα, αλλά και με μια κούπα ζεστό τσάι ή καφέ και ένα απ’ τα αγαπημένα μας βιβλία, είτε έτσι ή είτε αλλιώς, ας απολαύσουμε τη βροχή!
Καλές βροχερές αναγνώσεις! Εκτός κι αν συμφωνήσουμε με τον Τέλλο Άγρα:
«Bρέχει– και κάν' η φύσις
ήχους τόσο γλυκούς,
το διάβασμα ν' αφήσης
και να σταθής ν' ακούς...»

Ας θυμηθούμε και ορισμένες από τις εκφράσεις «της βροχής:
-Λίγο νερό, να βρέξω το στόμα μου. (= μουσκεύω, δροσίζω)
-του τις έβρεξε, θα στις βρέξω (μεταφορικά χτυπώ, δέρνω )
-βρέχει λεφτά, "βρέχει φωτιά στη στράτα μου..." (μεταφορικά κάτι που πέφτει ή που έρχεται σε μεγάλη ποσότητα, σαν βροχή)
-Αυτός είναι πέρα βρέχει (= για κάποιον που δείχνει αδιαφορία)
-Έχω κάποιον μη βρέξει και μη στάξει (= τον φροντίζω υπερβολικά, τον κακομαθαίνω)
-Σαν τη βρεγμένη γάτα (= κάποιος που εμφανίζεται συνεσταλμένος, λόγω ενοχής)
-Είμαι βρεγμένος ως το κόκκαλο (= είμαι βρεγμένος ολοκληρωτικά)
-Βρέξει- χιονίσει (= υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, οπωσδήποτε).

επικοινωνιστε μαζι μας