Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού γιορτάζει την «Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας»




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού σας καλεί να τιμήσετε την «Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας» την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στο καφενείο «ΜΑΜΑΛΗΣ»  
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ. Είσοδος 2 ευρώ.
Το γλέντι πλαισιώνουν οι μουσικοί:
Τραγούδι: Βάσω Κανάτα
Μπουζούκι: Γιάννης Κανάτας
Αρμόνιο: Ηλίας Κατέρης


Το μάζεμα των χόρτων




Ηλιόλουστη η χθεσινή κυριακάτικη ημέρα και ιδανική ευκαιρία για μάζεμα χόρτων. Κάποιες γυναίκες αξιοποίησαν την ευκαιρία και βγήκαν για περισυλλογή. Η φύση αυτή την εποχή είναι γεμάτη από τέτοια αυτοφυή χόρτα που είναι πάμπολλα στο έδαφος, καθώς δεν χρειάζεται καμία καλλιεργητική προσπάθεια ή παρέμβαση από τον άνθρωπο. 
Τα άγρια χόρτα αποτελούν μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές. Σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και χιλιάδες άλλες πολύτιμες ουσίες υπάρχουν διάσπαρτες στα εκατοντάδες είδη βρώσιμης χλωρίδας.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για φυσικά «φάρμακα», αφού έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, o καρκίνος, η υψηλή πίεση και πολλές άλλες ασθένειες. Ταυτόχρονα αποτελούν και ένα πραγματικά εκλεκτό φαγητό αφού συγκεντρώνουν σχεδόν όλες τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα που μπορεί να διακρίνει ο ουρανίσκος.
Πικρά, ξινά, αλμυρά, γλυκά, τρυφερά ή τραχιά, τα χόρτα συνδυάζονται αρμονικά με το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά χωρίς να «πνίγουν» την γεύση τους.
Και βέβαια, βασιλιάς όλων των φαγητών με χόρτα είναι η παραδοσιακή χορτόπιτα.


Αν σας ανοίξαμε την όρεξη κι αν αποφασίσετε να πάτε για χόρτα προσέξτε μόνο κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις:
-Μαζεύουμε μόνο χόρτα που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.
-Δεν μαζεύουμε χόρτα από καλλιεργήσιμα χωράφια συμβατικής καλλιέργειας που ενδέχεται να έχουν επιβαρυνθεί με φυτοφάρμακα ή κοντά σε δρόμους που κινούνται συχνά αυτοκίνητα.



επικοινωνιστε μαζι μας